Mine grønne nytårsforsæt

januar 8, 2019 at 08:08
Masser af lækkert grønt, Thailand

I stadig stigende grad bekymrer jeg mig om vores lille planet og tænker over, hvor og hvordan jeg selv kan være med til at gøre en forskel. Alle tiltag, store som små, er med til at forhåbentlig bremse den triste udvikling, og i min optik handler det om at starte et sted.

 

Vi kan alle sammen blive bedre – reduce, reuse, recycle. For mig starter det med at blive opmærksom på alle de steder, hvor jeg bidrager negativt til klimaforandringer. Rom blev ikke bygget på en dag, men dovenskab er ikke en undskyldning for eksempelvis ikke at sortere sit affald eller donere sit gamle tøj. Også selvom det fylder derhjemme og den rigtige container ligger i den anden side af gården/genbrugsstationen er langt væk. Det gælder os alle sammen, langt de fleste af os køber eller smider noget ud hver eneste dag. Vi bør alle sammen tænke over, hvad der kommer i indkøbskurven eller shoppeposen (i øvrigt – sig lige nej tak til plastikposer, ik’?) og hvad, hvordan og hvor meget vi smider ud. Det er to oplagte steder at starte.

 

Jeg kan blive så trist, når jeg læser, hvor meget gavepapir til jul og fyrværkeri koster på klimakontoen, men omvendt bliver jeg glad helt ned i maven, når jeg snakker med folk, som aktivt også gerne vil blive bedre til at passe på vores miljø; sortere deres affald, huske muleposen til indkøb, undlader at købe vandflasker etc.

 

Jeg har tidligere delt, hvad jeg gør i forsøg på at nedbringe mit CO2-aftryk og hvor jeg kan blive bedre. Der er stadig masser af steder jeg personligt kan tage fat eller tænke mig bedre om. Og der er uden tvivl steder jeg slet ikke er bevist om, at jeg gør noget skadeligt. 2019 er året, hvor jeg gerne vil sætte mig mere ind i, hvad jeg (og alle andre helt almindelige mennesker) kan gøre bedre.

 

Sådan lyder mine grønne nytårsforsæt:

 

 • Jeg vil gerne undgå to-do kaffekopper fuldstændigt (Jeg har endelig fået købt en KeepCup).
 • Jeg vil sige nej tak til sugerør af plastik og engangsbestik.
 • Jeg vil fortsætte med at huske muleposen og undgå plastikposer.
 • Jeg vil gå flere ture i naturen – i skoven, langs stranden, i klipper. 
 • Jeg vil fortsætte med at spise min. 95% vegetarisk. 
 • Jeg vil blive ved med at sortere alt mit affald. 
 • Jeg vil købe mindre generelt. 
 • Jeg vil købe mindre tøj, særligt tøj lavet af plastikarter som polyamind, polyester, nylon etc. 
 • Jeg vil købe mere genbrug. 
 • Jeg vil gerne støtte bæredygtige og miljøbeviste virksomheder. 
 • Jeg vil gerne investere i miljøvenlige opbevaringsløsninger til madvarer. 
 • Jeg vil gerne undgå madspild og få brugt alle små rester.
 • Jeg vil gerne finde en måde at bidrage aktivt til mindre plastik i havet.
 • Jeg vil tænke over at vælge ture med tog fremfor fly.  

 

Hvad har du af knap-så-grønne hverdagssyndere du gerne vil af med eller grønne mål i øvrigt for 2019?