En shopaholics forsøg på at ændre sit forbrug

november 23, 2018 at 18:29

Vintagekjole, Amsterdam, Episode

Vintagekjole og -taske købt i Amsterdam

 

Altså – jeg har jo besluttet mig for at ændre mine forbrugsvaner 1) fordi jeg simpelthen føler, at alt for mange penge, når til udefinerbare ting og forsvinder ud i den blå luft, 2) fordi jeg som bekendt snart ikke har noget arbejde og dermed ingen indtægt og 3) fordi jeg er træt af, at jeg altid føler jeg har mangler/må eje et eller andet, det er aldrig nok.

 

Jeg har ærlig talt sat mig selv noget på prøve med det her projekt. Jeg har ikke talt på, hvor mange gange jeg har tænkt noget a la ‘Men jeg har jo ønsket mig X længe’ eller ‘Jeg mangler rent faktisk X/Y/Z’. Vi snakker nok i tusinderne. Det er sitme svært at ændre ens vaner. Men det skal jeg altså. Ændre mine vaner, jeg skal købe langt mindre spontant og generelt. For jeg har ikke brug for det og Moder Jord har ikke brug for det.

 

Det bringer mig til fjerde grund til, at jeg skal ændre mine købsmønstre 4) fordi jeg vil gerne gøre en aktiv indsats for at mindske mit CO2-aftryk. Der bliver produceret, købt og smidt alt for meget ud. Jeg kommer aldrig til at stoppe med at drømme om og købe nyt, men jeg vil gerne være mere bevidst omkring, hvad jeg køber. Jeg vil gerne købe mere genbrug – både til min garderobe og mit hjem. Allervigtigst vil jeg gerne købe mindre, men godt. Færre ting i en god kvalitet og allerhelst lavet på bæredygtigvis.

 

En ting jeg vil forsøge mig med er en ønskeseddel af en art, hvor jeg samler alle de ting, som jeg virkelig ønsker mig eller har brug for (‘har brug for’ er naturligvis ikke livstruende defineret). Jeg håber, at øvelsen med at lave en liste eller collage vil kunne sætte nogle tanker igang omkring, hvad jeg gerne vil bruge mine penge på og hvad der ikke er så vigtigt. Mit mål er stadig at spare mest muligt sammen inden mit portugisiske eventyr, så det skal ikke være en indkøbsseddel, men en påmindelse om, hvad jeg hellere vil købe end hvad end en fristelse, der er foran mig, i butikken eller i webshoppen.

 

En anden ting jeg ved virker for mig er at sige mine mål højt, eller i det her tilfælde skrive dem ned og dele dem herinde, så derfor vil jeg hver måned dele, hvad jeg købte. Jeg håber, at det ville kunne tvinge mig til at tænke mine køb igennem en ekstra gang, nu jeg ikke kun skal retfærdiggøre dem overfor min materialistiske hjerne, men også overfor andre. Det vil blive en slags shopaholics bekendelser.

 

Nu fanger bordet – wish me luck!