Guide til Marrakech: Tips & gode råd

marts 23, 2018 at 08:03

Street art, Marrakech, Marokko, Morocco

Krydderier, souk, Marrakech, Marokko, Morocco

Marrakech, Marokko, Morocco

Jardin Majorelle, Marrakech

Marrakech, Marokko, Morocco

Riad le Hibiscus, Marrakech, Marokko, Morocco

Solnedgang, Marrakech

Skilt, Marrakech

Marrakech, Marokko, Morocco

Tagine, Cafe Kif Kif

Stråtaske med pompomer, Raid Les Hibiscus

Marrakech, Marokko, Morocco

Det er allerede fire måneder siden jeg kom hjem fra skønne Marokko – først en lille uges surfcamp efterfulgt af et par dage i Marrakech. Den perfekte kombination af strandliv og storbyseventyr. Åh jeg gad gerne afsted til Marokko igen snart! Til dem af jer, der er så heldige at skulle afsted snart, har jeg stykket en lille guide sammen med mine allerbedste tips og gode råd til Marrakech.

 

Efter fem skønne dage i den lille, stille landsby Tamghart var vores ankomst til Marrakech en eksplosion for sanserne. Vi ankom torsdag kort efter 12, og da vores taxachauffør satte os af, fordi han ikke måtte køre ind på pladsen på det tidspunkt, måtte vi fortsætte til fods over den famøse plads Djamaa el Fna (den staves også nogle gange uden D, faktisk så jeg et utal af stavemåder).

 

Djamaa el Fna er et kæmpe gøjlermarked fyldt med billige kopivarer, madboder, slangetæmmere, små aber i bur, tarotkortlæsere og henna-malere. Det er mildest talt en smule vanvittigt. Og her gik vi så med vores store kufferter og forsøgte at følge taxachaufførerens gebrokne anvisninger hen til vores riad. Vi endte selvfølgelig med at fare lidt vildt og tilmed blive huslet af to unge drenge, der ville vise os vej for derefter at forlange betaling for at have vist os en kæmpe omvej til vores riad, som vitterligt ellers lå rundt om hjørnet fra, hvor vi var…Flot og velkommen til Marrakech!

 

Vi lærte altså en vigtig lektie inden for den første time af vores ankomst til byen, men heldigvis ødelagde det ikke noget. Det blev bare til en sjov historie vi har fortalt til alle og til gode råd til førstegangsrejsende til Marrakech. Hermed mine bedste råd til den hektiske marokkanske perle, de er ‘true and tried’.

 

Jeg har et til indlæg med anden del af min lille guide til Marrakech med tips til, hvor du skal bo, spise og hvad du skal opleve.

 

{INDEN DIN AFREJSE}

 

– Find et lille, fint riad og bestil et værelse der. Vi boede på et fint, lille riad, der hed Riad les Hibiscus. Bestil i god tid, de gode steder bliver booket flere måneder ud i fremtiden, da de oftest har meget få værelser.

– Bestil en tid til hammam og massage i forvejen. Hammam er vores variant af en badeanstalt, hvor du som ofte bliver vasket med koldt og varmt vandt, skrubbet alle døde hudceller af og ligger på en varm sten. Vi havde bestilt tid på Le Bains de Marrakech og gav ca. 500 kr.  for hammam + afslappende massage x 2.

– Du kan også med fordel bestille bord på en af byens tagterrasser, hvis du vil sikre dig en af de eftertragtede pladser. Vi havde bord vores sidste aften på Nomad og det var fantastisk.

– Pak gerne en varm trøje og lange bukser, det kan godt blive køligt om aftenen efter solen er gået ned.

 

{UNDER DIT BESØG I MARRAKECH}

 

– Marokkos dirham (MAD) må ikke tages ud af landet, så tag derfor euro med til at veksle, når du lander i lufthavnen eller brug en hævemaskine. Husk at gemme kvitteringen!

– Hvis du har penge tilbage, kan du veksle dem om i lufthavnen. Du skal bruge enten kvitteringen fra vekselkontoret eller hævemaskinen, når du skal veksle om igen.

– Du kan ikke drikke vandet i Marokko, så sørg for at køb rigeligt med vand til tandbørstning og til i løbet ad dagen.

– Hvis du har sart mave, kan du med fordel spise mælkesyrebakterier inden din rejse og pakke nogle imodium til, hvis uheldet skulle være ude.

– En lille håndsprit er også en god ven i Marokko. Særligt hvis du som jeg godt kan finde på at klappe en kat eller to.

– Inden i medinaen lever folk stadig meget traditionelt og konservativt, derfor skal dine skuldre og knæ være dækkede. Det gælder altså også, hvis du er en mand. Uden for medinaens mure er folk mere vestlige og shorts og toppe er ok, men vær respektfuld når du går rundt i den gamle bydel.

– Download et kort over byen på din mobil eller medbring et gammeldags i papir, det er næsten umuligt at gå den rigtige vej i første omgang. Medinaen er en labyrint af små, snævre gader og blinde gyder.

– Du vil helt sikkert opleve, at unge fyre og mænd vil sørge: ‘Looking for big square?’ og forsøge at følge dig derhen af en kæmpe omvej eller forbi deres fætters butik, mod en betaling for hjælpen, uden nogen aftale om samme på forhånd. Hvis du farer vild, så spørg nogle af dem, der sælger vand eller kvinderne.

– Gå i højre side i gaderne i medinaen – knallerterne kommer kørende i virkelig høj fart.

– Sørg altid om prisen, inden du sætter dig ind i en taxa. Det meste vi betalte var 70 dirham fra busstationen og ind til Djamaa el Fna.

– Lad være med at tage billeder af diverse slanger, aber, kameler på Djamaa el Fna. Der er en klar forventning om, at du så giver dem penge plus du er med til at støtte dyremishandling.

Krydderier, souk, Marrakech, Marokko, Morocco

Blå dør, Marrakech, Marokko, Morocco

Æsel, Marrakech, Marokko, Morocco

Marrakech, Marokko, Morocco

{SOUK-SHOPPING & TIPS TIL AT PRUTTE OM PRISEN}

 

– Der er adskillige souks inde i medianen, men det forblev en gåde for både den ældste og jeg, hvor ens startede og den anden endte.

– Sørg for at du har rigeligt med tid til bare at tulle rundt og fare vildt i soukene. Der er så meget at se – og købe naturligvis.

– Hvis du ligesom mig kan fare vildt på Strøget, så forbered dig på at fare vildt i soukene og det er helt okay. Måske opdager du noget du ellers ikke ville have set.

– Der er gang i den i medinaens souks, så hvis du gerne vil have en mere fredelig shoppeoplevelse, så kom tidligt (de åbner omkring kl. 10) eller igen om aftenen (de fleste har åbnet en time til to efter mørkets frembrud).

– Det er god stil altid at hilse på sælgeren, inden du begynder at sørge til prisen. Med høflighed kommer du længst.

–  Gør op med dig selv om du gerne vil have genstanden, inden du begynder at handle.

– Belust dig for din maxpris. Start med et bud 1/3 under din maxpris og bevæg dig op ad mod forhandlerens pris. Hvis I ikke nærmer jer hinanden, så sig tak og gå videre, i langt de fleste tilfælde kommer sælgeren løberende efter dig og er klar til at slå en handel af til din sidste pris.

– Hvis du vil have en lille sammenligningsgrundlag, så har jeg fortalt, hvad jeg gav for mine køb i indlægget om, hvad der kom med hjem fra Marokko.

Marokkanske skåle, rejsefund, Marokko, Marrakech

Souk, Marrakech, Marokko, Morocco

Riad le Hibiscus, Marrakech, Marokko, Morocco

Jardin Majorelle, Marrakech, Marokko, Morocco