Toastmaster 101

august 23, 2016 at 20:02

Julie og Marcs bryllup, toastmaster

{Alle billederne er taget af bryllupsfotografen Steven Kjeld Christensen}

 

Som I måske kan huske så var jeg toastmaster til min gode venindes fine, fine bryllup tidligere på året. Da jeg blev spurgt, længe inden selve brylluppet, havde jeg kun været toastmaster én gang før, og der havde jeg ikke vist, hvad jeg gik ind til, så den oplevelse var måske ikke ligefrem traumatiserende, men jeg var alligevel ikke ellevild for at påtage mig rollen igen. Men når en af ens ældste og absolut allerbedste veninder spørger så sødt, er det svært at sige nej.

 

Det er naturligvis en stor ære at blive spurgt om du vil være toastmaster til nogen du holder afs store fest, om det så er en rund fødselsdag eller et bryllup, men det er også okay at takke nej, hvis du ikke har det godt med opgaven. En ting jeg virkelig har lært til de store fester jeg efterhånden har været til er, at en god toastmaster sætter virkelig tonen for en fest, og det er ikke alle der egner sig til rollen.

Julie og Marcs bryllup, toastmaster

Jeg var også lidt undvigende i starten, fordi jeg havde set verdens sejeste toastmaster in action til sidste år bryllup, og jeg følte slet ikke, at jeg kunne hamle op med den præstation. Så da jeg mødte ham til en anden fest senere på sommeren, spurgte jeg om han ikke ville give mig nogle fif. Hans allerbedste råd, sagde han, er at forventningsafstemme med brudeparret. Hvad kunne de godt tænke sig? Skal du kun stå for talerne under middagen eller alle praktiske beskeder i løbet af dagen? Og hvad med sådan noget som traditioner i forhold til talerrækkefølgen og så videre?

 

Bruden mente ikke, at de var et særligt traditionelt par og det var deres vennekreds som sådan heller ikke, men jeg valgte alligevel at holde mig til den traditionelle rækkefølge. Mest for min egen skyld for så havde jeg en rettesnor, når jeg lagde min plan.

 

1. Brudens far (i det her tilfælde mor), 2. gommen, 3. forloveren og 4. bruden, herefter den resterende familie, så venner og toastmasteren (mig selv) til allersidst.

 

Derudover nuppede jeg et andet trick fra min toastmaster-guru. Han havde nemlig lavet nogle ret fine introduktioner til hver af talerne, uden at sige hvem de var før til allersidst, så den lille finte tyvstjal jeg, og det vil jeg helt sikkert bruge tid på igen, hvis jeg skal være toastmaster en anden gang. Jeg introducerede eksempelvis nogle af brudens veninder sådan her: “Aftenens næste indslag er en helt særlig quiz, hvor brudeparret vil få mulighed for at teste, hvor enige de egentlig er om livet store og små spørgsmål. Og måske også finde ud af hvor godt de kender hinanden. Nu vil jeg give ordet videre til tre af Julies ældste veninder: Line, Marie og Cecilie – bedre kendt som Basse, Mary og Cille!” 

 

Jeg skrev mine introduktioner til hver taler, klistrede den på mine lyserøde cue cards (som jeg også har i hånden på alle billederne af mig indtil midnat, haha!), lagde dem i rækkefølge med numre i hvert hjørne og så tog jeg 3-4 blanke kort med til, hvis der skulle komme nogle taler på dagen. (Det gjorde der selvfølgelig).

 

Det endte heldigvis med at være en rigtig god oplevelse og jeg fik simpelthen så meget ros, at jeg næsten ikke kunne være i det. En fyr kom op til mig og sagde, at jeg også skulle være toastmaster til hans bryllup, vildt sødt! Jeg sagde, at hvis han gav sin kæreste en fin ring, så skulle jeg nok komme, haha!

Julie og Marcs bryllup, Steven Kjeld Christensen fotografi

Jeg har forsøgt at samle nogle af de gode råd jeg fik inden, samt hvad jeg selv lærte på dagen til hvis der er andre, som ikke helt ved hvor de skal starte med opgaven.

 

Mine bedste tip til toastmasterrollen:

– Det er okay at takke nej, hvis du bliver spurgt. Det er en stor opgave og det kræver overblik og energi, samt lysten/even til at tale foran mange mennesker.

– Sørg for at forventningsafstemme med brudeparret forinden og find ud af, hvad de forventer af dig og godt kunne tænke sig.

– Skal du f.eks. byde velkommen til receptionen og introducere brudeparret? Er der praktiske informationer du skal videregive? Skal du være den der holder styr på folk til eventuelle gruppebilleder med parret? osv.

– Få brudeparret til at melde ud, at du er toastmaster i god tid og hvordan du gerne vil kontaktes (tlf./mail).

– Læg en plan over, hvilke taler skal afholdes hvornår (forret, hovedret, dessert eller mellem retterne) og print planen ud til køkkenet, så de kan styre maden derefter.

– Lav introduktioner til hver af talerne og noter dig de praktiske informationer folk skal vide i løbet af dagen, så du ved, hvad du skal sige og hvornår.

– Forbered dig på, at folk kommer på dagen og gerne vil holde en tale.

– Tag ekstra papir/cue cards og en kuglepen med.

– Du må gerne afvise en eventuel taler, hvis vedkommende er meget fuld eller programmet simpelthen er fyldt op til brudevalsen. Det er din opgave, at parret når at danse brudevals inden midnat.

– Tænk evt. over rygere og indlæg tid til rygepauser, så ingen går glip af en tale – eller endnu vigtigere forstyrre taler og brudepar ved at gå gennem hele lokalet i larmende høje hæle.

– Du er der for at få dagen til at glide let for brudeparret, så de ikke skal bekymre sig om en ting.

– Husk at nyde festen også, og ikke kun stresse over næste taler er blevet fuld, køkkenet er klar før tid eller hvad der nu sker, for noget skal der nok ske.