Barndomsminder fra Ørum

maj 3, 2016 at 18:11

Hjeme hos mormor, Ørum, hus

Hjemme hos mormor, bryllupsbillede, morfar

Hjemme hos mormor

Hjemme hos mormor

Hjemme hos mormor

Der er få steder der synes at emme med minder som ens bedsteforældres hjem. Sådan jeg har det under alle omstændigheder. Så snart jeg træder ind i (nu kun) min mormors hus bliver jeg straks overvældet af rare barndomsminder. Min mormor og morfar har boet i Jylland hele mit liv, så det er ikke det sæt bedsteforældre jeg har ses oftest, men alligevel føles deres hjem dejligt velkendt.

 

Jeg har så mange klare minder fra juledage, hvor min søster og jeg sov i kælderen og hviskede om Julemanden mon havde været forbi og spise af den risengrød, som vi havde sat frem til ham sammen med mormor. Den selv samme risengrød, som jeg senere i livet lærte, at hunden havde spist.

 

Jeg mindes sommer, sol og morfars sprintler ude i haven, hvor vi kunne få timer til at gå med at springe igennem dens stråler eller at forsøge at undgå dem. Ispinde og rød sodavand på terassen. Det var min morfar der lærte mig at drikke sodavand, jeg kunne ikke lide fornemmelsen af boblerne i næsen, men hans ansigtsudtryk, da jeg sagde, at jeg altså ikke kunne lide sodavand, fik mig til at prøve og til sidst blive omvendt. Nu kan jeg ikke se en rød eller grøn sodavand på glasflaske uden at tænke på min morfar. Jeg husker lange gåture i den nærtliggende skov med en glad bokser. Eftermiddagskaffe og mormors signatursmåkager med mørk chokolade og perlesukker.

 

Også minder langt væk fra Ørum kommer tilbage, når jeg står i det lille gule køkken ved køleskabet, der vidner om mange børnebørns forskellige eventyr rundt omkring i verden. Farverige postkort fra fjerne steder alle sammen sendt med kærlige tanker til bedsteforældrene, og særligt mormor, som selv er en yderst flittig brevskriver.

 

Entréen rummer minder om afsked inden hjemturen og morfar der stak os hver 50 kr. til at bruge på færgen. Udestuen huser årtier af fotoalbum sprængtfyldt med billeder af børnebørn, højtider, familiefester og feriestunder.

 

Det får mig til at ønske, at jeg vil kunne skabe et sted, hvor mine børnebørn kan komme og skabe deres egne barndomsminder med Julemand, boksere, sommersol og ispinde. Og hvor de, når de kommer tilbage, som voksne vil tænke tilbage på skønne barndomsminder.

Hjemme hos mormor

Mormors fotoalbum, søskende, Elisabeth, Jens og Kathrine

{Lidt fra mormors mange fotoalbum}

Mormors fotoalbum, søskende, Elisabeth, Jens og Kathrine

Mormors fotoalbum, søstre, Elisabeth og Kathrine, sprintler, morfar, minder

{Netop mindet om morfars sprintler i haven}

Hjemme hos mormor

{Mit 15 år gamle portræt af min mormor og morfars gamle bokser Sofus}

Hjemme hos mormor, flæskesteg

Hjemme hos mormor, flæskesteg

{Rigtig mormormad – Flæskesteg, brun sovs og kartofler}

Hjemme hos mormor

Hjemme hos mormor

{Konfirmationsvæggen}

Hjemme hos mormor, tegning,

{Endnu et af mine ‘kunstværker’ fra barndommen}

Hjemme hos mormor, kage

Hjemme hos mormor, Frank, tiggeprins

{Frank blev hurtig fan af sin mopse-olde og fulgte hende som en skygge}

Hjemme hos mormor

{Jeg elskede det her billede som barn}