Nyskilt

marts 22, 2015 at 11:00

Broken heart

Jeg er normalt ikke til Kanal 4s egenproducerede programmer, som ‘De unge mødre’ og ‘Mig og min mor’. Jeg synes hurtigt, det bliver tåkrummerende at se og høre på folk, som tilsyndeladende er castet i rollen som smådum og uvidende. Det er slet ikke fordi jeg er ‘for fin’ til mindre tanketungt TV, tværtimod, men jeg er bare ikke fænget af lige den genre.

 

Men onsdag aften sad jeg så og zappede lidt rundt og overvejede bare at tænde for Netflix og se Modern Family (igen igen igen), men så endte jeg på Kanal 4 og præmieren på deres nye serie ‘Nyskilt – kærlighed, krig og kaos’. Jeg havde set reklamer for programmet og tænkt varianter af: ‘Det er dog utroligt, hvad folk er villige til at stille op til’. Men det der undrede mig mest var, hvordan folk overhovedet kunne overskue at lade et kamerahold følge dem tæt kort tid efter deres skilsmisse. Nu har jeg ingen ambitioner om at ende på TV, men hvis nogle havde spurgt mig efter mit eget forhold gik i stykker om jeg ville deltage i en dokumentar om det, havde svaret 110% været et stort nej tak herfra.

 

Men der var noget ved konceptet der vækkede min nysgerrighed. Jeg ville gerne se, hvordan de her kvinder tacklede bruddet, også i forhold til deres børn. Jeg er selv skilsmissebarn, af flere omgange endda, så jeg har naturligvis gjort mig en masse tanker og udviklet en række holdninger til netop skilsmisse igennem årene.

 

Jeg kom ind i programmet, som en kvinde i omkring start 40’erne fortæller om grunden til sin skilsmisse. Manden havde været hende utro – gentagende gange endda. Hun virkede overraskende velovervejet og rolig i sin kommunikation. Faktisk så rolig, at jeg blev i tvivl om, hvorvidt eller måske nærmere, hvor meget skilsmissen og dens konsekvenser betød for hende.

 

Senere kom jeg alligevel næsten til at holde helt af hende, da hun skulle rydde op i sine ting i deres forhenværende fælles hjem og fandt en kaffekop med en tilhørende underkop. Hun fortalte, hvordan den repræsenterede hendes forhenværende liv, den var lidt traditionel og mormor-agtigt. I sin nye lejlighed havde hun købt de her moderne kaffekopper uden hank. Trendy og urban kaldte hun dem, og de gamle kopper passede ikke til hendes nye ‘Sex and the City’ liv. Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet.

 

I alt følger ‘Nyskilt’ seks nyskilte kvinder med hver deres historie og skilsmissegrund. Jeg må sige, at jeg var positivt overrasket over programmet, som jeg sagtens kunne finde på at se igen. Jeg læste fordelen, at i 2014 slog vi kedelig rekord i Danmark med vores højeste antal skilsmisser nogenside. 19.435 ægtepar blev skilt i 2014. Det er selvfølgelig er en virkelig trist tendens, og som unægteligt betyder, at programserien er yderst relevant. Hvis du er blevet nysgerrig, så kommer næste afsnit på onsdag kl. 21 på Kanal 4. 

 

English: The other day I stubbled crossed a new Danish TV-show called ‘Newly divorced’. The same day I’d read that the Danes had set a sad record in 2014 with 19.435 couples getting a divorce, making the show extremely relevant. As a child of several divorces I found it intriguing and moving to see these six woman fight to get the lives back on track.