Eat Istanbul

november 13, 2014 at 13:29

Blue Mosque, den Blå Moské, Istanbul

Jeg har allerede delt glimt fra Istanbul, en by som virkelig tog mig med storm. Jeg forelskede mig hovedkults i byen og glæder mig allerede til at skulle tilbage en dag.

 

En af de ting jeg virkelig nød ved byen var dens madscene, som overraskede mig igen og igen. Jeg havde denne her forestilling om, at jeg skulle til Tyrkiet og spise mig tyk i falafler og hummus, men selvom du kan få hummus på mange restauranter er det ikke en tyrkisk tradition, og falafler finder du kun i deres restauranter med speciale i turister. Noget andet der overraskede mig er, at tyrkisk mad slet ikke er særlig stærkt.

 

Til gengæld vrimler det med et utal af små lokale lokantasi restauranter (oprindeligt for arbejdsmænd) med færdiglavede traditionelle tyrkiske retter, fine restauranter med fabelagtig udsigt og mad i verdensklasse og charmerende caféer i hyggelige smalle brostensbelagte gader med sprøde salater og lækre lemonader. Og tyrkisk morgenmad – ja, det er nu min nye livret.

 

Her er mine Istanbul-favoritter, der er lidt til hver en smag og til alle tidspunkter af døgnet.

 

English: I’ve already shared glimpses of Istanbul, a city which really took me by storm. I fell head over heels in love with the city and I already look forward to going back one day.

 

One of the things I really enjoyed was the city’s food scene, which continued to surprise me. Before I arrived I had this idea in my head that I was going to eat ridiculous amounts of falafels and hummus, but although you’ll find hummus at most restaurants it’s not a typical Turkish dish, and you’ll only find falafels in the restaurants specializing in tourists. Something else that surprised me is that Turkish food isn’t that spicy. 

 

Instead Istanbul is filled with countless little local lokantas (originally tradesmen’s restaurants) with readymade traditional Turkish dishes, fine restaurants with fabulous views and first-class dining and charming cafés on cozy narrow cobble-stoned streets with crispy salad and delicious lemonades. And Turkish breakfast – well that’s my new favorite dish. 

 

Here are my Istanbul-favorites, there’s something for every taste and all times a day. 

Aheste, Istanbul

Aheste, Istanbul

Aheste, Istanbul

Aheste, Istanbul

Aheste, Istanbul

{Aheste}

På en lille brostensbelagte gade i det trendy kvarter Beyoğlu bag Galata-tårnet ligger Aheste. Her fik vi den lækreste morgenmad nogensinde. Punktum. De mange små retter eller tilbehør kom ud løbende, som de var klar og foran os var pludselig en orgie af morgenmad – meze style. Særligt deres bøffelost (kaymak) med honning smager som englene synger.

 

At a small cobbled street in the trendy neighborhood Beyoğlu behind the Galata Tower lies Aheste. Here we got the most incredible breakfast ever. Period. The many little dishes or sides came out as they were ready and before us an orgy of breakfast appeared – meze style. Especially their buffalo cheese (kaymak) with honey tastes so good you can hear the angles sing. 

 

Aheste, Hacımimi Mh., Serdar-ı Ekrem Cd No:30, 34425 Istanbul (Beyoğlu)

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul, Mulberry soup

Mikla, Istanbul

Mikla, Istanbul

{Mikla}

Hvis du gerne vil ud og spise en lækker middag i Istanbul, så skulle du til at besøge Mikla. Højt oppe fra toppen af et hotel finder du en restaurant med den lækreste tagterrasse og en bjergtagende udsigt udover Istanbul. Mikla bliver betegnet som en moderne Istanbullus restaurant med en kombination af nytænkning og tradition i deres tilgang til maden.

 

Maden er utrolig lækker, smukt præsenteret og fremstillet af lokale råvarer og traditionelle teknikker. Alt smagte skønt og betjeningen var sød og opmærksom. Det er bestemt ikke uden grund at Mikla bliver betegnet som en af Istanbuls restauranter.

 

Prøv deres varme morbærsuppe med en kugle is til dessert!

 

If you want to go out and have a delicious dinner in Istanbul, you should try Mikla. High up on the top of a hotel you’ll find a restaurant with the most incredible rooftop terrace and a breathtaking view over Istanbul. Mikla is described as a modern Istanbullus restaurant with a combination of innovation and tradition in their approach to food. 

 

The food is amazing, beautifully presented and made from locale produce and with traditional techniques. Everything tasted incredible and the service was sweet and attentive. It’s not without reason that Mikla is considered one of Istanbul’s best restaurants. 

 

Try their hot mulberry soup with a scoop of ice cream for dessert! 

 

Mikla, The Marmara Pera, Meşrutiyet Cd No:15, 34430 İstanbul (Beyoğlu)

Katabatak, Kataköy, Istanbul

Katabatak, Kataköy, Istanbul

Katabatak, Kataköy, Istanbul

Katabatak, Kataköy, Istanbul

{Karabatak Karaköy / Julius Meinl}

Caféen med de mange navne, men som også bare går under Karabatak, er en skøn café med den hyggeligste retroindretning og en afslappet stemning. Menukortet indeholder både snacks, sandwishes, salater og diverse drikkevarer, men jeg opdagede desværre først bagefter at stedet er kendt for deres gode kaffe.

 

Tag et bord i skygge udenfor og tag en velfortjent pause fra den pulsererende storby med deres hjemmelavede lemonade.

 

The café with the many names, but which also goes by Karabatak, is a lovely café with the coziest retro decor and a relaxed atmosphere. The menu includes snacks, sandwiches, salads and various beverages, but I unfortunately only discovered that the place is well-known for it’s coffee afterwards. 

 

Grab a table in the shadow outside and take a well-deserved break from the pulsating city with their homemade lemonade. 

 

Karabatak Karaköy / Julius Meinl, Kara Mustafa Paşa Mah., Kara Ali Kaptan Sk No:7, Kemankeş/Istanbul (Karaköy, Beyoğlu)

Ciya Lokantasi, Karaköy, Istanbul

Ciya Sofrasi Lokantasi, Karaköy, IstanbulCiya Sofrasi Lokantasi, Karaköy, Istanbul

Ciya Sofrasi Lokantasi, Karaköy, Istanbul

{Çiya Sofrasi}

Hvis du er på udkig efter at prøvesmage det mere traditionelle tyrkiske køkken, så skal du lægge vejen forbi Çiya Sofrasi på den asiatiske side af byen. Her finder du traditionelle tyrkiske retter og særlige egnsretter efter sæson, som du næppe finder mange andre steder.

 

Stedet ser muligvis ikke ud af noget særligt udefra, men maden alene er færgeturen værd. Hvis den er på menukortet, så bestil deres ret med kirsebær og små kødboller. Det lyder måske sært, men stol på mig, det smager vidunderligt. Deres fyldte auberginer er også skønne! Faktisk var det hele vildt lækkert.

 

If you’re looking to sample the more traditional Turkish kitchen, you should stop by Çiya Sofrasi at the Asian side of the city. Here you find traditional Turkish dished and special regional dishes according to season, which you are unlikely to find many other places. 

 

The place might not look like much from the outside, but the food alone is worth the ferry ride. If it’s on the menu, then order their dish with sour cherries and little meatballs. It might sound a little strange, but trust me, it tastes incredible. Their stuffed eggplant is also amazing! Actually everything was so good. 

 

Çiya Sofrasi, Güneşlibahçe Sokak 43, 34200 Istanbul (Kadıköy)

Karaköy Lokantasi

Karaköy Lokantasi, Istanbul

Karaköy Lokantasi, Istanbul

Karaköy Lokantasi, Istanbul

Karaköy Lokantasi, Istanbul

Karaköy Lokantasi, Istanbul

{Karaköy Lokantasi}

På Karaköy Lonkantasi får du lækker mad i fine flisebeklædte, afslappede omgivelser. Vi valgte, som på mange af vores andre restaurant besøg, at vælge en masse små meze i stedet for egentlige hovedretter – og lidt rosévin. Det vidste sig at være et godt valg, vi fik blandt andet den skønneste hummus, salat og en slags dip med grillet aubergine, yogurt og hvidløg.

 

Restauranten tillader kun børn over 17 år mellem kl. 18.00 og 00.00, hvilket mit barnløse-selv synes er det plus, når man skal ud og spise og gerne bare vil kunne snakke sammen uden at skulle overdøve skrig og skrål.

 

Karaköy Lonkantasi er ret populær, så reserver bord, hvis du kommer til middag.

 

At Karaköy Lonkantasi you get a delicious meal in pretty tiled, relaxed surroundings. We chose, like on many of our other restaurant visits, to choose different little mezes instead of actual mains – and some rosé. It turned out to be an excellent choice, among other things we had the loveliest hummus, salad and a sort of dip with grilled eggplant, yoghurt and garlic. 

 

The restaurant only allows children over 17 years for dinner service between 6 PM until midnight, which my childless-self thinks is a plus, when you are going out for dinner and just want to talk without having crying and yelling. 

 

Karaköy Lonkantasi is quite popular, so reserve a table, if you’re coming for dinner. 

 

Karaköy Lokantasi, Kemankeş Karamustafa Paşa Mh., Kemankeş Cd No:37, 34425 İstanbul (Karaköy)

Blue Mosque, Istanbul

Fig salad

Fig salad

Aya Sofya, Hagia Sofia

{Cihannüma}

Lad mig advare dig her; Cihannüma er ikke stedet, hvor du får mest for dine penge madmæssigt, men det gør du til gengæld, når det kommer til udsigten. Cihannüma ligger øverst på et hotel og har en formidabel udsigt til Hagia Sophia og Den Blå Moské.

 

Restauranten server ottomanske og internationale retter. Det skal dertil siges, at maden ikke var dårlig, deres salat med tørrede figner, grillet halloumi ost, valnødder og dild smagte skønt. Det var bare dyrt i forhold til mange andre steder, der var mindst lige så gode, hvis ikke bedre. Men få steder kan konkurrere med udsigten.

 

Let me warn you right here: Cihannüma isn’t the place you’ll get the most bang for your buck food-wise, but you will when it come to the view. Cihannüma is on the every top of a hotel and has a breathtaking view to Hagia Sophia and the Blue Mosque.

 

The restaurant serves Ottoman and international cusine. It should be mentioned that the food wasn’t bad, their salad with dried figs, grilled halloumi cheese, walnuts and dild tasted incredible. It’s just an pricy place compared to other places, that were just as good, if not better. But few places can compete with the view. 

 

Cihannüma, Yerebatan Cad./cami Çk And Otel 36-40, Istanbul (Sultanahmet)