Citron- og birkescupcakes

september 21, 2014 at 10:01

Citron og birkes cupcakes

Citron og birkes cupcakes

Citron og birkes cupcakes

Citron og birkes cupcakes

Min forkærlighed for citron i bagværk er veldokumenteret her på min lille blog, så da jeg skulle bage en fødselsdagskage til mine kolleger i sidste uge blev det ikke overraskende til endnu en cupcake-variant med citron. Denne gang hedder citronens legekammerat birkes. Du tænker måske: ‘Men hov, birkes, det hører da ikke til cupcakes?!’. Og der ville jeg normalt være tilbøjelig til at give dig ret, birkes hører til toppen af rundstykker, ikke cupcakes, men det fungerer altså her. Prøv det! De har en skøn citronsmag med et hyggeligt knas fra de små blå birkes.

 

Opskriften er mere eller mindre fra Irmas gratis magasin ‘Krydderiet’ fra august 2014 med enkelte ændringer. Jeg er pjattet med den holder med små opskrifter de har stående i indgangen i min lokale Irma, som er små uddrag fra månedens ‘Krydderiet’. Jeg har adskillige gange nuppet et par med hjem til inspiration, som for eksempel med de her fine citron- og birkescupcakes.

 

Citron- og birkescupcakes:

ca. 14 stk.

 

Cupcakedej:

100 g smør

2 dl sukker

Kornene fra en vaniljestang

1 dl ymer eller yogurt naturel

3 dl hvedemel

22 g blå birkes (en pose)

50 g mandelmel*

2 tsk bagepulver

Skallen fra 1 ½ økologisk citron

 

Topping:

150 g flødeost

ca. 50 flormelis

Skallen fra en økologisk citron

 

 • Forvarm ovnen til 180 grader.
 • Smelt smørret uden det bliver brunt.
 • Kom æg, sukker og vaniljekornene i en skål og pisk godt.
 • Rør smør og ymer i æggesnapsen.
 • Kom mel i en skål. Tilføj mandelmel, bagepulver, birkes og revet citronskal.
 • Rør godt og vend med resten af dejen.
 • Kom dejen i muffinsforme beklædt med papirsforme.
 • Bag i ca. 15 min. Stik evt. en kødnål i dejen og se om den kommer ren op.
 • Lad kagerne køle helt af på en rist.
 • Mens kagerne køler af, rør mascarpone med siet flormelis og revet citronskal. Evt. et par dråber citronsaft.
 • Tilføj mere flormelis, hvis du vil have den sødere.
 • Kom mascarponecremen i køleskabet, så den bliver fast at arbejde med.
 • Kom cremen i en sprøjtepose og pynt kagerne.
 • Kagerne kan sagtens holde sig overdækket 2-3 dage i køleskabet.

 

*Du kan lave mandelmel selv ved at smutte mandler og kværne dem til mel i en foodprocessor.

 

English: My love for lemon in baked goods have been well-documented here on my little blog, so when I had to bake a birthday cake for my colleagues last week, it unsurprisingly ended up with yet another cupcake with lemon. This time around the lemon’s friend is poppy seed. You might think, ‘Wait a minute, poppy seeds in cupcakes?!’. And normally I’d be right there with you, poppy seeds belong on the top of breakfast rolls, not cupcakes, but it actually works here. Try it! They are deliciously lemony with a fun crunch from the small blue poppy seeds. 

 

The recipe is more or less from the Danish supermarket chain Irma’s free monthly magazine ‘Krydderiet’ from August 2014, with few alterations. I love the little recipes they have at the entrance at my locale Irma, which are little cutouts from the magazine. I have several times grabbed a few for inspiration, like these pretty lemon and poppy seed cupcakes. 

Citron og birkes cupcakes

Citron og birkes cupcakes