Fantastiske fastelavnsboller

januar 27, 2014 at 20:48

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Det er først inden for de sidste par år, at det er gået op for mig, hvor meget jeg holder af fastelavnsboller. Dog er jeg flere gange blevet skuffet over bagerens varianter, som enten ikke har haft nok creme til at gøre bollen dejlig svampet og lækker eller i den anden grøft, har haft alt for meget flødeskum/creme. For at være fair, så er jeg heller ikke så glad for flødeskum, så det kan være forklaringen. I weekenden gik jeg så i gang med at eksperimentere med mine egne hjemmebagte slags. Sidste år gav jeg mig i kast med den svenske variant semlor, som ikke helt vandt mig over. I år skulle stod den traditionelle danske fastelavnsbolle for skud. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift, og jeg må sige, at den tog kegler. Jeg bagte en dobbelt portion (naturligvis), og de var alle sammen væk dagen efter. Ups! Godt det er snackens år

 

Næste gang (for lad os indse, det kommer jo til at ske) tror jeg at jeg vil eksperimentere med en æblekompot eller måske en solbærkompot, som jeg tror vil klæde fastelavnsbollen, som en sjov forandring.

 

Fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipan:

8-10 stk.

 

25 g gær

75 g smør, smeltet

3/4 dl mælk

ca. 225 g hvedemel

1 spsk sukker

1/2 tsk salt

1,5 tsk kardemomme

1 tsk vaniljepulver

1 æg

 

Fyld:

1 æg

3 tsk hvedemel

3 tsk sukker

2 dl mælk

1,5 vaniljestang

150 g marcipan, skiver

 

Pynt:

Flormelis + vand

Evt. frugtfarve og krymmel

 

 • Smelt smør i en gryde sammen med mælk.
 • Smuldrer gær i en skål og hæld den lune smør- og mælkeblanding over.
 • Tilsæt sukker, kardemomme, vaniljepulver og salt og rør det hele godt sammen.
 • Pisk ægget og tilsæt det dejen.
 • Tilføj mel indtil dejen bliver smidig og kan æltes uden den klistrer for meget.
 • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 30 minutter, imens laver du cremen.
 • Kom æg, mel, sukker,  mælk og vanilje i en gryde og pisk det godt sammen.
 • Varm langsomt vaniljecremen op, mens du rører, indtil cremen tykner.
 • Når cremen har en god tykkelse, tages den af varmen og køles af, inden den skal i bollerne.
 • Efter dejen har hævet, rulles den ud, så der bliver 8-10 små firkanter.
 • Kom ca. en skefuld creme på hver firkant sammen med en skive marcipan.
 • Fold alle fire hjørner ind til midten og luk bollen godt sammen, så cremen ikke flyder ud.
 • Placér bollerne med lukningen nedad på en bageplade.
 • Pensl med mælk og bag i ca. 10-12 minutter ved 200 grader.
 • Når bollerne er afkølede, pyntes de med lidt glasur og evt. lidt krymmel.

 

English: It’s not until the last few years I’ve discovered just how much I like the Danish ‘fastelavnsboller’ (read. shrovetide buns, which we eat for Shrovetide or Carnival). Still I’ve times been disappointed with the bakery’s options on several occasions, which either have had too little custard to make the bun nice and moist or have had way too much whipped cream/custard. To be fair I don’t care much for whipped cream, so that might be why. This weekend I wanted to experiment with my own homemade kind. Last year I tried the Swedish variation called semlor, but they didn’t quite win me over. This year the traditional Danish shrovetide bun was up. I worked my way from this recipe, and I have to say they were a massive hit. I baked a double portion (obviously), and they were all gone by the next day. Oops! Good thing it’s the year of snacking

 

Next time (because let’s face it, there’s going to be a next time) I thinking about experimenting with a apple compote or perhaps a blackberry compote, which I think will suit the traditional shrovetide bun as a fun change. Similar recipe here, just add a bit of marzipan to each bun.