Vaniljekranse

december 18, 2013 at 14:35

Vaniljekranse

Vaniljekranse

Vaniljekranse

Vaniljekranse

Min ultimativt yndlings julesmåkage er vaniljekranse. Nærmere bestemt min farmors. Sådan har I det sikkert også – altså at jeres mor/mormor/farmor/tantes bare er det allerbedste. Men i min bog er det altså min farmor, der bager de bedste vaniljekranse. Så jeg har faktisk helt dårlig samvittighed over, at min debut med vaniljekranse ikke var efter hendes opskrift, men en anden dame, som også er ret sej i køkkenet. Nemlig Mette Blomsterberg. Grunden til at det blev Mette Blomsterbergs opskrift og ikke min farmor er egentlig meget simpel: hun påstår, at man sagtens kan bruge en sprøjtepose til at lave vaniljekranse i stedet for en kødhakker, som man traditionelt bruger. Eftersom jeg ikke ejer en kødhakker, ville jeg give hendes opskrift et forsøg. Jeg kan afsløre for jer, at Mette Blomsterberg er en løgner. Ja, så er det sagt. Mette Blomsterberg er en stor fed løgner.

 

Jeg endte med fire ødelagte sprøjteposer! Fire! To engangsposer og to stofposer. Det endte med, at drengen kom mig til undsætning og pressede dejen direkte gennem sprøjtehovedet, da jeg var blevet lettere hysterisk. Ikke det nemmeste løsning, men der var ikke flere poser at tage af. Problem var nok nærmere, at min poser simpelthen ikke var af en god nok kvalitet mere end Mette Blomsterberg er en løgner. Men jeg er altså stadig lidt sur på hende. Heldigvis var det meste tilgivet igen, da de små fine gyldne vaniljekranse kom ud af ovnen. For på trods af lidt vanskeligheder endte de med at smage næsten ligeså godt som farmors. Så hvis du har en god stofsprøjtepose synes jeg sagtens du kan give dem et forsøg!

 

Note til selv: Skriv god stofsprøjtepose på ønskesedlen!

 

Vaniljekranse

ca. 35 stk.

200 g smør, stuetemperatur
En halv polynesisk vaniljestang (eller en hel af en anden slags)
180 g sukker
1 æg
250 g hvedemel
75 g mandelmel (eller 75 g finthakkede mandler i en blender)

 

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang.
  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Rør vaniljekorn sammen med sukker og det bløde smør i en skål.
  • Rør ægget i.
  • Bland hvedemel og mandelmel godt, og rør det i dejen.
  • Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle på ca. 10 mm.
  • Sprøjt straks dejen ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum imellem kagerne, så de ikke flyder sammen.
  • Bag vaniljekransene i ovnen i 10-12 minutter eller til de er let gyldne.
  • Lad småkagerne køle af på en bagerist, og opbevar dem i en kagedåse.

 

English: My all-time favorite Christmas cookie is ‘vaniljekranse’ – a Danish butter cookie with lots of vanilla shaped as a ring. More precisely my grandmother’s is the best. You probably feel the same way – that your mother/grandmother/aunt just makes the best. But in my book, it’s my grandmother, who bakes the best ‘vaniljekranse’. So I actually feel bad that my debut with the cookies weren’t after my grandmother’s recipe, but another lady who’s also pretty amazing in the kitchen. The Danish confectioner Mette Blomsterberg. The reason why it was Mette Blomsterberg’s recipe I used and not my grandmothers is actually really simple, she claims that you easily can use an pastry bag instead of a meat mincer, which you traditionally use. Since I don’t own a meat mincer, I wanted to give her recipe a try. I can reveal to you that Mette Blomsterberg is a liar. There I said it. Mette Blomsterberg is a big fat liar. 

 

I ended up destroying four pastry bags! Four! Two disposables ones and two cloth ones. It ended with the boy coming to my rescue and pressed the dough out directly through the tip, since I was slightly hysterical. Not exactly the easiest solution, but there weren’t anymore bags left. The problem was more likely that my pastry bags simply weren’t of good enough quality more than Mette Blomsterberg being a liar. However, I’m still a little upset with her. Luckily most was forgiven, when the pretty little golden cookies came out of the oven. So despite some difficulties they ended up tasting almost as good as my grandmothers. So if you have a good quality cloth pastry bag I think you should give them a try! Similar recipe in English here

 

Note to self: Write good quality cloth pastry bag on the wish list!