Luciaboller // Lussekatter

december 12, 2013 at 19:13

Luciaboller

Safran

Luciaboller

Luciaboller

Luciaboller

Luciaboller

Luciaboller

Det er nok de færreste af jer, der stikker hovedet forbi min lille virtuelle legeplads herinde, der ikke er klar over, at jeg er ret glad for at bage. Kombineret med min forkærlighed for alt julet, er det en sprængfarlig kaloriebombe. Men det er jul og vi lever kun én gang. I morgen er det Lucia-dag og i den anledning har jeg bagt luciaboller efter den svenske tradition. I Sverige er de nemlig helt pjattede med Lucia, de har fri for arbejde, har Lucia-parader og kårer årets Lucia-brud i hver by. Selvom vores danske Lucia er inspireret af svenskernes, giver vi slet ikke dagen samme opmærksomhed. Og vi har ikke (meget fejlagtigt) en særlig Lucia-spise, men det har de selvfølgelig i Sverige. Her spiser man ‘lussekatter’ – altså luciaboller – og drikker varm kakao. Luciabollerne får deres flotte gule farve fra krydderiet safran og minder mest af alt om danske fødselsdagsboller eller teboller.

 

Det synes jeg lød så hyggeligt, at den mindste og jeg bagte en omgang luciaboller sidste weekend, og selvom de smagte rigtig dejligt, blev de slet ikke lige så fine, som dem jeg havde set på Pinterest. Så efter jeg havde taget ved lære af to vigtige detaljer: Safranen skal kvases, og ikke bare i dejen (eller opløses i mælken)og S’et have en ekstra krølle (eller to) og er ikke bare et helt almindeligt S, var jeg klar til at prøve igen. Det blev til denne noget pænere og mere vellignende portion af luciaboller, som jeg havde med til mine kolleger i dag. Jeg var endda så heldig, at direktøren for Sverige-afdelingen var i København, så jeg kunne få en svensk evaluering. Han var meget tilfreds, men han påpegede, at han ville have brugt mere safran, så det har jeg justeret i opskriften. Så skulle den gerne være lige i øje til når der skal bages luciaboller til næste år.

 

Luciaboller eller lussekatter

ca. 20 stk.

150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
250 g skyr eller kvark
1 æg
2 g safran

1 tsk kardemomme (valgfrit)
1 1/2 dl rørsukker
1 tsk salt
1100 g hvedemel

 

Pynt:

1 æg, sammenpisket til pensling

Rosiner

 

 • Smelt smørret i en gryde.
 • Tilsæt mælken. Sørg for den ikke er mere end ‘fingervarm’.
 • Smuldr gæren i en stor skål og hæld smørmælkeblandingen op til gæren. Rør sammen.
 • Brug en morter til at kvase din safran.
 • Tilsæt salt, rørsukker, kardemomme, knust safran, æg, skyr og rør godt sammen.
 • Kom så hvedemelen i og ælt dejen godt.
 • Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted  i ca. en time.
 • Dæk bageplader med bagepapir og tænd ovnen på 210 grader.
 • Slå dejen ud og ælt den godt igennem.
 • Form luciabollerne ved at rulle en klump dej til en lang tynd pølse og form den som et S. Evt. to S’er over hinanden.
 • Pensl luciabollerne med et sammenpisket æg og placér en rosin ved hver oprulning af S’et.
 • Bag dem i ca. 10 minutter på 210 grader.
 • Server dem nybagte og lune med smør.
 • Dem du ikke kan spise samme dag, kan med fordel fryses ned og lunes i ovnen, når de skal spises.

 

English: It’s probably not many of you, who drop by my virtual playground in here, that aren’t aware of the fact that I really enjoy baking. Combined with my love for everything christmassy it’s a dangerous calorie-bomb. But it’s Christmas and we only live ones. Tomorrow is Saint Lucy’s Day and for that occasion I’ve baked ‘Saint Lucy’s buns’ or saffron buns after the Swedish tradition. In Sweden they are crazy about Saint Lucy’s Day, they have the day off from work and host Saint Lucy’s parades. Even though the Danish Saint Lucy’s Day traditions are inspired by the Swedish we don’t give the day nearly the same amount of attention. And we, very wrongly, don’t have a special Saint Lucy’s treat, like they of course have in Sweden. Here you eat ‘lussekatter’ – Saint Lucy’s buns or saffron buns – and drink hot cacao. The Saint Lucy’s buns get their beautiful yellow color from the spice saffron and most of all resembles the Danish birthday buns.

 

I thought it sounded so lovely that the youngest and I baked a batch of Saint Lucy’s buns last weekend, and even though they tasted good, they didn’t look as pretty as the ones I’d seen on Pinterest. So after having learned two valuable lessions: Saffron has to be squished and not just directly in the dough (or dissolved in the milk) and the S needs an extra twirl (or two) and isn’t just a regular S shape, I was ready to try again. This time I ended up with a prettier round of Saint Lucy’s buns, which I brought to work for my colleagues today. I even was so lucky that the director for the Sweden department was in Copenhagen, so I could get a Swedish evaluation. He was very pleased, but pointed out that he would add more saffron, so I’ve adjusted accordingly in the recipe. So hopefully it’s perfect, when I’m baking Saint Lucy’s buns again next year. 

 

For a similar recipe in English look here.