Speltotto med kylling, gulerod og ærter

november 21, 2013 at 21:48

Speltotto

Speltotto

Speltotto

Speltotto

For et par år siden udkom ernærningseksperten Christian Bitz med en kogebog med titlen ‘Verdens bedste kur’. Personligt er jeg ikke stor tilhænger af slankekure, men alligevel endte jeg med at købe bogen. Nu er ‘Verdens bedste kur’ (på trods af navnet) ikke en egentlig slankekur, men en guide til livsstilændringer, som det jo så politisk korrekt hedder. (Flere af jer har sikkert hørt en veninde/mor/tante/kollega sige: “Det er ikke en slankekur, det er en livstilsændring”). Og det er bestemt også rigtig fint og sådan det skal være. Sådan noget med hokus-pokus kure, hvor du eftersigende taber dig 10 kg på en måned ved at leve af æg eller babymos, tror jeg slet ikke på. Plus jeg ville aldrig komme igen den måned. Ikke desto mindre oplever jeg fra tid til anden et behov for at genetablere nogle bedre spisevaner og tage mig bedre af min krop. Både for min mentale tilstand skyld og for mine bukser.

 

Kogebogen indeholder udover en masse gode råd til at fastholde en sund livsstil, en lang række lækre opskrifter. Én af dem har jeg lavet rigtig mange gange, og jeg har endnu ikke serveret den for nogen, som ikke kunne lide den eller mistænkte den for at være en ‘slankeret’. Jeg elsker risotto med hvide ris og masser af parmesan, men jeg er faktisk ligeså vild med denne sunde variant. Opskriften her er ikke helt som den i ‘Verdens bedste kur’, men altså stærkt inspireret Christian Bitz’ opskrift.

 

Speltotto med kylling, gulerod og ærter:

4 personer

 

300 g perlespelt

2 skalotteløg, finthakket

2 dl æblemost

6 dl bouillon

70 g parmasan, revet

400 g kylling

1,5 rødt æble, revet

5-6 gulerødder, skiveskåret

200 g sukkerærter

3 spsk ingefær, revet

1 stor håndfuld frisk oregano

Salt og peber

 

 • Tag en stor gryde og varm lidt olivenolie. 
 • Tilsæt perlespelten og rør den rundt i 2-3 min.
 • Snit skarlotteløgene fint og kom dem i gryden.
 • Herefter tilføjes æblemosten. Lad den dampe lidt af.
 • Tilføj lidt ad bouillonen og lad rette simre.
 • Kom en smule frisk oregano i retten.
 • Når væsken er næsten væk, kommes der mere i.
 • Imens steges kyllingen på en pande.
 • Skær gulerødder og sukkerærter i mundrette stykker.
 • Riv æblet og ingefær på den grove side af rivejernet.
 • Når alt bouillonen er brugt, kommes parmesan og kylling i.
 • Tilføj gulerødder, sukkerærter, æble og ingefær og lad retten står lidt og suge alt smagen til sig.
 • Smag til med salt, peber og evt. mere revet ingefær og server med frisk oregano.

 

English: A few years back the Danish nutrition expert Christian Bitz came out with a cookbook entitled ‘The World’s Best Diet’. Personally I’m not a big believer in diets, but I still ended up buying the book. ‘The World’s Best Diet’ isn’t actually a diet, but a guide to lifestyle changes as it so politically correctly is called. (Several of you have probably heard  a friend/mom/aunt/colleague say, ‘It’s not a diet, it’s a lifestyle change’). And that’s definitely really good and the way it should be. I don’t believe in those magic diets, where you supposedly loose 10 kilos in a month by only eating eggs or baby food. Plus I would ever get through an entire month. However, from time to time I do find the need to focus a bit on reinforcing better eating habits and take better care of my body. Both for the sake of my state of mind and for my pants. 

 

The cookbook contains, in addition to some great advice on maintaining a healthy lifestyle, a long list of delicious recipes. One of them I’ve made several times, and I haven’t yet served it for anyone who didn’t like it or suspected it being a ‘diet dish’. I love risotto with white rice and lots of parmesan, but I’m actually just as crazy about the healthy kind. This recipes isn’t quite like the one in ‘The World’s Best Diet’, but it’s heavily inspired by Christian Bitz’ recipe.