Koldskål med jordbær og kammerjunkere

juni 8, 2013 at 11:35
Sidste søndag lavede jeg min første portion koldskål og det var så rørende nemt, at jeg kan undre mig over, hvorfor jeg ikke har gjort det noget før. Jeg elsker koldskål – og jeg elsker citron og vanilje, så en ret hvor de to ingredienser sætter tonen for smagen skulle da være lige til højrebenet. Af samme grund har jeg også skrevet i opskriften, at koldskålen skal smages til, da folks smagsløg altså er forskellige, og alle er måske ikke lige så pjattede med eksempelvis citron som mig. De mål jeg har opgivet, giver en fin, omend bestemt ikke kraftig, smag af citron og vanilje. Præcis som én af de bedre varianter fra supermarkedet.

 

Jeg bagte også min første omgang kammerjunkere, men selvom de smagte godt, så havde de slet ikke den hårde, sprøde konsistens som de klassiske kammerjunkere, så jeg vil altså vente med at dele den opskrift med jer til jeg har eksperimenteret lidt videre.

 

Koldskål:

1 l kærnemælk

3 dl ymer

4 pasturiseret æggeblommer

2 spsk sukker

1/2 stang vanilje

1/2 friskpresset citron

Revet skal fra en økologisk citron

 

  • Halver vaniljestangen og skrap kornene ud med en kniv. Brug evt. lidt af sukkeret til at få kornene skilt ad, så de ikke klumper sammen i koldskålen.
  • Æg og sukker piskes til æggesnaps.
  • Rør herefter kærnemælk, ymer og citronsaft og -skal i.
  • Smag til med ekstra vanilje eller citron afhængigt af dine smagsløg.
  • Server med (hjemmebagte) kammerjunkere og jordbær.

 

English: Last Sunday I made a classic Danish summer dish ‘koldskål’, which literally means cold bowl. It’s made with buttermilk, eggs, sugar, lemon and vanilla. It’s super easy to make and tastes great. Danes eat it with ‘kammerjunker’, which is type of biscuit or a small sweet rusk. It’s normally served as a snack or a (healthy) dessert, but usually just in during the summer.