Dramatiske speltboller

maj 24, 2013 at 16:52

Dramatiske speltboller

Dramatiske speltboller

Dramatiske speltboller

Jeg leder som bekendt ofte efter undskyldninger for at bage, så da drengen skulle med to venner til adventure race på Fyn i Kristi Himmelfartsferien, var det en oplagt mulighed for mig til at få bagt en masse. Jeg endte med at bage de her cookies og en hulens masse speltboller, så der var til både bilsnacks, selve løbet og morgenmad. Jeg kan godt lide mine boller sunde og med masser af fuldkorn og kerner, da jeg synes, at de oftest smager mindst lige så godt som de helt hvide af slagsen. Opskriften her er en videreudvikling fra denne opskrift, som jeg faldt for på grund af det dramatiske element med kast af vand ind i ovnen. Bollerne blev super lækre med en skøn sprød skorpe, men stadig dejlig bløde og svampede inden i. Dem må jeg bage igen snart!

 

Speltboller:

ca. 15 boller 

 

25 g gær

5 dl lunken vand

2 spsk rapsolie

2 tsk salt

1 tsk sukker

3 spsk skyr (eller lignende mælkeprodukt)

50 g havregryn

50 g solsikkekerner

400 g fuldkornsspeltmel (Alternativt alm. speltmel)

400 g hvedemel

 

  • Opløs gæren i den lunkne vand. Tilsæt salt, sukker, skyr og rapsolie og rør rundt.
  •  Tilsæt fuldkornsspeltmel, havregryn, solsikkekerner og halvdelen af hvedemelet og rør grundigt. Herefter tilsætter du gradvist den resterende hvedemel, mens du ælter grundigt.
  • Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse. Den kan enten koldhæve natten over i køleskabet eller 1½-2 timer ved stuetemperatur.
  • Slå dejen ud på en ren, overflade drysset med lidt mel og form den til boller af passende størrelse.
  • Placér bollerne på en bradepande, og lad bollerne efterhæve i ca. 1-1½ time.
  • Varm en ovn op til 160 grader. Umiddelbart før bollerne puttes i ovnen kaster du en dl vand i ovnen. Du kan også bare placere en bradepande under og hælde vandet i der, men så mister du selvfølgelig den dramatiske effekt ;)
  • Bag bollerne 15 min. og skru herefter temperaturen op på 200 grader og bag i yderligere 15-20 min. eller til skorpen begynder at blive gylden.
  • Lad bollerne afkøle på en bagerist og prøvesmag, mens de stadig er lune :)

 

English: As you might already know, I’m often looking for excuses to bake, so when the boy and his two friends were going to an adventure race during the Ascention Day weekend, it was the perfect opportunity for me do some baking. I ended up baking these cookies and a whole lot of spelt rolls, so there was enough for both car snacks, the race itself and breakfast. I like my rolls healthy with lots of whole grain and seeds, since I think they often taste at least as good as the completely white kind. The recipe is an alteration of this recipe (in Danish), that I fell for because of the dramatic element with the throwing of water into the oven. The rolls came out really nice with a lovely crisp crust, but still nice and moist inside. I’ll have to bake them again soon!