Grove gulerodsboller

marts 15, 2013 at 13:14

Grove gulerodsboller

Grove gulerodsboller

Grove gulerodsboller

Grove gulerodsboller

Som de fleste nok efterhånden har luret, så er jeg ret glad for at bage. Men sådan har det bestemt ikke altid været, faktisk er det først inden for de sidste par år, at jeg rigtig er begyndt at bage, førhen holdte jeg mig stort set til kun at lave mad. Jeg er nemlig ikke så glad for dej på fingerne og hvis jeg kan få en anden til at ælte for mig, så forsøger jeg. Med tiden har jeg lært den terapeutiske værdi i at stå og ælte/slå på dejen selv, men jeg synes stadig, at det er noget værre klistret stads. Derfor jeg er naturligvis stor fan af enhver dej der ikke kræver, at man stikker poterne i dejen og som tilmed bare skal klaskes op på bagepladen med en ske.

 

De her gulerodsboller er (sagt i al beskedenhed) nogle af de bedste jeg har bagt. Selv drengen, hvis første kommentar til mit bagværk altid er “Min mor plejer, at….”, var meget tilfreds, da de var så tilpas svampede, at han bare kunne tage to i hånden og spise dem på cyklen på vej til arbejde uden nogen form på pålæg.

 

Grove gulerodsboller:

ca. 20 stk. 

 

6 dl lunken vand

20 g økologisk gær (Det får dejen til at hæve bedre)

80 g solsikkekerner

80 g speltflager (Alternativt havregryn)

240 g revet gulerod (ca. 4 stk)

3 tsk salt

1 tsk sukker

400 g fuldkornsspeltmel

250 g hvedemel

 

  • Rør gæren ud i lunken vand.
  • Salt, solsikkekerner, speltflager og gulerod røres i.
  • Derefter røres melet i, lidt efter lidt.
  • Du behøver ikke ælte dejen med hænderne, rør bare godt rundt. Dejen skal være let klistret.
  • Kom et viskestykke over skålen og lad hæve i min. en time. Gerne længere. Du kan også lade den hæve i køleskabet til næste dag.
  • Lav ca. 20 boller af dejen med en ske og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve ca. en halv time ved stuetemperatur og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 18-20 min.

 

English: Most of you have probably figured out that I really enjoy baking. But that’s definitely not the way it’s always been, it’s actually just within the last couple of years that I’ve really started baking, before I pretty much only cooked food. You see, I don’t like to get sticky dough on my fingers and if I can convince someone else to knead the dough for me, I’ll always give that a try. With time I’ve learned the therapeutic value of kneading/pounding the dough myself, but I still think it’s an awfully sticky mess. That’s why I’m a big fan of any dough that doesn’t require you to stick your paws in and you can just use a spoon to make the rolls. 

 

These carrot rolls are (in all modesty) some of the best I’ve baked. Even the boy, whose first comment to my baked goods usually is, “My mom usually does it like this…”, was very happy, as they were just moist enough that he could grab two on his way out the door without any kinds of spread.