Dinner Party Menu # 1: Fuldkornspizzaer

marts 13, 2013 at 13:52

Fuldkornspizzaer

Pizza

Pizza toppings

Pizza toppings

Pizza toppings

Pizza

Fuldkornspizzaer

Selvom jeg elsker at have gæster, lave mad og forberede en hyggelig aften, så sker det altid at jeg løber tør for tid og ender med at blive (små)stresset. Så jeg øver mig i at forberede mig i bedre tid og ikke tage munden for fuld med alt for mange forskellige retter og eksperimenter. Jeg beundrer meget værtinder (og værter), som er rolige og nærværende – og ikke mindst ender med at stå ude i køkkenet hele aftenen. Jeg er selv typen der egentlig har det bedst med at være alene i køkkenet, og det der med at der står folk rundt om mig og skal hjælpe, kan jeg aldrig helt overskue. Jeg har det bedst, når jeg har det samlede overblik og jeg kan sikre mig, at alt bliver som jeg har forestillet mig det. (Ja, jeg er lidt af en kontrol-freak;))

 

Derfor var jeg lidt skeptisk, da drengen foreslog, at vi lavede mad alle sammen sammen, da vi fik min veninde Stephanie og hendes kæreste Thomas på besøg til spilleaften. Dog endte jeg med at overgive mig, da det egentlig lød rigtig hyggeligt at skulle arbejde sammen og hygge sig med et glas vin. Jeg endte med at beslutte, at vi skulle have fuldkornspizzaer. På den måde kunne jeg forberede dejen og tomatsaucen inden, og vi så kunne i fællesskab lave pizzaerne med forskellige kombinationer af fyld.

 

Det endte med at fungere rigtig godt og en rigtig hyggelig måde at være sammen på. Det eneste lidt irriterende med pizzaer er, at man ikke kan lave den alle sammen på én gang, så man er nødt til at spise én og komme den næste i ovnen i etaper, så man ikke ender med kold eller brandt mad. Udover pizzaer havde jeg forberedt nemme præ-dinner snacks og naturligvis en dessert. (Faktisk to, for Stephanie havde jo sukkerfri måned, så der blev også lavet en sukkerfri dessert til hende). Og vigtigst af alt endte jeg ikke med at stå i køkkenet hele aftenen (eller dagen) og kunne bare slappe af og hygge mig med masser af pizza, rødvin, portvin og ikke mindst en omgang Bezzerwizzer :)

 

Mine nemme snacks og dessert, som man nemt kan lave dagen i forvejen, deler jeg i hvert sit indlæg om i løbet af ugen, så det bliver til en lille samlet ‘guide’ til en menu, der sikrer en hyggelig og stress-fri aften med gode venner.

 

Fuldkornspizzaer:

4 stk

14 dl fuldkornsmel

6 dl hvedemel

100 g økologisk gær (det hæver bedre end almindelig gær)

8 dl lunken vand

4 spsk olivenolie

2 tsk sukker

4 tsk salt

 

Tomatsauce:

2,5 dåse hakket tomater

2-3 fed hvidløg

2 spsk soltørrede tomater

3 spsk tørret basilikum

3 spsk tørret oregano

Salt, peber og lidt chilipulver

 

Fyld:

Revet ost

Chorizo

Parma skinke

Pepperoni

Champion

Squash

Kartoffel

Tomat

Pesto

Frisk basilikum

Rucola

Salt, peber, citron-timian, rosmanin og chilipulver

 

  • Forvarm ovnen til 220 ºC. Hvis du har en bagesten, skal den opvarmes sammen med ovnen.
  • Opløs gæren i den lunkne vand og tilsæt olivenolie.
  • Bland alle de tørre ingredienser og hæld dem gradvist sammen med vandblandingen under omrøring.
  • Ælt dejen et par minutter og lad den hvile i min. 30 min. Gerne længere.
  • Bland hakket tomater, hvidløg, hakket soltørrede tomater og krydderier til en tomatsauce. Giv evt. blandning en omgang i en blender.
  • Form dejen til en pizza og tilføj tomatsauce, ost og fyld efter eget valg.
  • Bag pizzaen på en bageplade eller en bagesten til bunden er sprød og gylden. Dette bør tage mellem 10 og 20 minutter afhængig af tykkelsen og om du bruger en bagesten eller ej.

 

English: Even though I love entertaining, cooking and preparing for a nice evening with friends, I always seem to run out of time and getting a (little) stressed. Therefore, I’m practicing to prepare things in advance and not undertake too many dishes or experiements. I really admire hostesses (or hosts), who are calm and attentive – and not to forget, don’t end up spending the entire time in the kitchen. I’m the type that actually like being alone in the kitchen, having a lot of people around me trying to help, is often difficult to me to fully appreciate. I like it the best when I have an overview over situation and when I can make sure that things are done the way I’ve pictures it. (Yes, I am a bit of a control freak;)) 

 

Therefore, I was a little sceptical, when the boy suggested that we all cooked dinner together, when we had my friend Stephanie and her boyfriend over for game night. In the end, I carved, because it actually sounded like fun to work together and chat in the kitchen over a glass of wine. I ended up deciding to make whole grain pizzas. The way I could prepare the dough and the tomato sauce in advance, and then we could make the pizzas with different combinations of toppings together. 

 

It ended up working really well and it was a really nice way to be together. The only annoying part with pizzas is that you can’t cook them all at once, so you have to eat one and then put the next one in the oven in stages, so you don’t end up with cold or burned food. Besides pizzas, I also prepared some really easy snacks and of course a dessert. (Actually I ended up making to kinds of dessert, since Stephanie didn’t eat sugar all month, so I also made a sugar free dessert for her. And most important of all, I didn’t end up spending the whole night (or day) in the kitchen and I could relax and have fun with lots of pizza, red wine and a good game :) 

 

I’ll share my easy snacks and dessert, which you easily can make the day before, in two different posts during this week, so it’ll end up as a little ‘guide’ for a menu that allows for stress-free entertaining.