Projekt ‘Glad og flad mave’: Opfølgning på 2. uge

august 6, 2018 at 09:50

Frokost, tarmkuren

{Min hverdagsfrokost på tarmkuren}

 

Som første uge lakkede mod enden og anden startede havde jeg det lidt svært. Jeg drømte om is og brød i mine vågne timer og en nat drømte jeg vitterligt om bland-selv-slik, haha! Med hjælp fra min banan/jordbær-smoothie om eftermiddagen har jeg dog (fortsat) holdt mig i skinnet. Udover en halv chokolade/mandel-croissant og chokorug, da jeg var i Paris, har jeg ikke spist sukker i form af slik, kage eller is i 1 måned og 25 dage (!). I starten gik det overraskende nemt, men da jeg så tilføjede tarmkurens ekstra begrænsninger, så pressede min sukkertræng sig pludseligt på.

 

I begge uger har jeg oplevet, at fra morgenmad til frokost er det gået så nemt, også selvom jeg normalt ville gå ud efter en banan mellem de to måltider. Efter frokost og til jeg har fri ved 16-tiden er også gået smertefrit, også uden en eftermiddagsbanan, som jeg oftest har aktivt valgt at gemme til jeg kom hjem, så jeg kunne lave min kolde smoothie. Selvom jeg har været til reformer direkte efter job uden en snack, har jeg altså ikke oplevet, at jeg var ved at gå til af sult eller er blevet dårlig undervejs i min træning.

 

Min største indsigt fra de her 14 dage er, hvor tit jeg spiser, hvor jeg godt kan undvære og/eller slet ikke har ægte behov for det. Selvom jeg ikke har tænkt mig at fortsætte striks på tarmkuren, vil jeg fortsætte med at følge principperne for alle måltider, hvor det er muligt, men altså tillade, at jeg kan spise ude eller spise hos venner uden selv at skulle præ-pakke min mad, fordi jeg skal have 100 g linser og kun 2 spsk fedtstof.

 

Den begrænsning en diæt sætter på ens sociale liv har nok været mit største irritationsmoment, men jeg fik dog også hurtigt indset, at der ikke går noget af mig ved at pakke en frokost til stranden i stedet for at købe en kedelig sandwich eller gå sukkerkold, så den måde kuren har tvunget mig til at hele tiden tænke et måltid (eller tre) frem, har også givet mig blod på tanden til at være mere organiseret i forhold til mine indkøb og madlavning, så jeg nemt kan spise mig mæt og glad i hovedsagligt grønsager, tilsat protein og lidt godt fedt.

 

Jeg vejer mig normalt ikke, men jeg hoppede på vægten, inden jeg startede mit Projekt ‘Glad og flad mave’: Den første uge røg 600 g og den anden uge var de 600 g tilbage, så jeg endte præcis (!), hvor jeg startede på vægten. Jeg er ikke så optaget af min vægt, men det føles alligevel en smule snyd. Dog er det et godt eksempel på, hvorfor jeg ikke giver gider mig, tallet på vægten fjerner mit fokus på det vigtigste – hvordan jeg har det og min krop føles. Selvom der ikke røg noget på badevægtet, så har jeg dog haft det bemærkelsesværdigt bedre; min forstoppelse gik hurtigt væk (Thank God!), jeg har ikke haft mavekneb eller uro i maven efter måltider og så har jeg på intet tidspunkt været overmæt eller proppet. Min nederest mavesektion kan sagtens blive fladere (Rom blev jo heller ikke bygget på 14 dage), men min mave er helt klart gladere.

Aftensmad, tarmkuren

{Alt godt fra køleskabet-kind of aftensmad}

 

DAG 8: Torsdag

 

Morgenmad (kl. 8)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk

Fedt: 1/2 avokado + 2 spsk hummus (Coops fra Superbrugsen)

 

1 kop kaffe + vand

 

1 stor cold brew fra Espressohuset på vej hjem

 

Eftermiddagsnack (kl. 17.30)

Banan/jordbær-smoothie

 

Vand

 

Aftensmad (kl. 19)

Protein: 80 g ristede kikærter + 1 æg

Grønsager: Spidskål, spinat, edamamebønner, ovnbagte grønne bønner + græskar, stegt squash + grønkål.

Fedt: 1 spsk tahini

 

Aftensnack (kl. 20.45)

1 æg + 2 dl blåbær

 

Danskvand med citron

 

Aktivitet/træning 

8,3 km / 15.553 skridt

 

Noter: 

Som i den forgange uge gik det nemt mellem morgenmad og frokost. Om eftermiddagen var det ulideligt varmt, så jeg var træt og sur og orkede på ingen måder et træningscenter, så jeg droppede træning. Min eftermiddags-banan/jordbær-smoothie hjalp på humøret og energiniveuaet. Jeg oplevede for første gang at være sulten efter min aftensmad og endte med at tage et til æg sammen med min aftensnack. Når linser eller kikærter indgår som protein-delen, så synes jeg, at jeg har følt mig mindre mæt eller tilfredsstillet end når jeg eksempelvis har valgt varmrøget laks.

Aftensmad, tarmkuren, varmrøget laks, asparges

{Den lækreste aftensmadssalat med laks og ristet grønkål}

 

DAG 9: Fredag

 

Morgenmad (kl. 7.45)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk

Fedt: 1/2 avokado + 2 spsk hummus (Coops fra Superbrugsen)

 

Eftermiddagsnack (kl. 17.30)

Banan/jordbær-smoothie

 

Aftensmad (kl. 19.20)

Protein: 125 g varmrøget laks

Grønsager: Spidskål, spinat, ovnbagte grønne bønner, asparges, squash + græskar

Fedt: 1/2 hytteost*

 

Aftensnack (kl. 22)

2 dl blåbær

 

Aktivitet/træning 

9,3 km / 17.256 skridt

 

Noter: 

Morgen, formiddag og eftermiddag gik fint. Jeg var egentlig ret sulten efter job, men jeg havde en tid til sugaring, så jeg ville gerne udskyde min snack til jeg kom hjem, og jeg vil sige, at den process fjernede fokus fra alle former for sult. Da jeg kom hjem kl. 18 lavede jeg min smoothie og gik ud i gården og hyggede med næstennaboen + baby, så jeg nemt endte med en senere aftensmad end jeg ellers kunne vente på.

 

*Jeg har aldrig undersøgt om hytteost gælder som surhedsmælkeprodukt, men jeg har altså brugt det som det.

Aftensmad, Sticks'n'Sushi

{Mit eneste (men meget vellykkede) måltid ude på de 14 dage}

 

DAG 10: Lørdag

 

Inden morgenmad (kl. 9.30 + kl. 11)

Cortado med havremælk + 330 ml kokosvand (MyCoco)

 

Morgenmad (kl. 11.45)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

Snack (kl. 13.50)

10 valnødder

 

Frokost (kl. 16.15)

Protein: 100 kikærter + 1 æg*

Grønsager: Spidskål, spinat, ærter, edamamebømmer, ovnbagte grønne bønner + græskar

Fedt: 1 spsk grøn pesto (Løgismose)

 

1 cortado med havremælk + vand

 

Aftensmad (kl. 20.30)

Spiste ude for første og eneste gang i de 14 dage på Sticks’n’ Sushi

 

Protein: Laksesashimi

Grønsager: Grillet broccoli + tangsalat

Fedt: 1/2 avokado + aioli + gomadressing

 

Aktivitet/træning 

Cykel 16 km til/fra Kajakhotellet

1,5 times SUP

8,2 km / 15.035 skridt

 

Noter: 

I mine weekender bliver måltider lidt vendt op og ned, således at morgenmad bliver indtaget senere og mine 10 tilladte aftennødder er blevet brugt inden frokost, så jeg kunne spise den lidt senere. Efter SUP besluttede jeg mig for, at jeg måtte finde en måde at spise ude for ikke at føle, at mit projekt gik udover mit sociale liv og udfoldelsesmuligheder. Valget endte med Sticks’n’ Sushi, hvor jeg fik sammensat en ret fornuftig aftensmad (nok lidt for meget fedtstof), men masser af grønsager og fisk – og ingen ris eller anden stivelse. Jeg var mæt på den gode måde efter aftensmaden, hvilket hører sig til sjældenhederne, når jeg spiser ude.

 

*Konverterede min eftermiddagssnack til et æg til min frokost.

MyCoco, kokosvand, tarmkuren

{I weekendvarmen holdte den lille sag mig kørende inden en sen morgenmad}

DAG 11: Søndag

 

Inden morgenmad (kl. 8.30)

1 kop kaffe med et skvat havremælk

 

Morgenmad (kl. 10.50)

Omelet af 2 æg, 100 g hytteost + ristet grønkål, spinat, squash + cherrytomat

 

Snack (kl. 13.50)*

3 snackgulerødder med hummus

 

Frokost 

Protein: 1 1/2 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: Frisk spinat, ristet grønkål, agurk og squash

Fedt: 1/2 avokado + 2 spsk hummus (Coops fra SuperBrugsen)

 

Aftensmad

Protein: 70 g linser

Grønsager: Dåsetomat, sød kartoffel, gulerod, selleri + blomkål

Fedt: 1/4 dåse kokosmælk + en god klat hytteost

 

Aftensnack (kl. 21.40)

10 mandler

 

Aktivitet/træning 

Svømmetur i havnen

8,3 km / 16.021 skridt

 

Noter: 

Jeg spiste for første gang ikke op og efterlod ca. 1/4 af min omelet, da jeg pludselig ikke havde lyst til æg. Igen min eftermiddagssnack inden frokost, fordi jeg pludselig var meget sulten. Den mindste og jeg ville egentlig hente noget frokost – wrap til mig og burger til ham. Men mit tiltænkte sunde(re) wrapsted havde lukket, så jeg fik reddet krisen ved at lave en hurtig salat, mens den mindste fik burger og milkshake fra Jagger. Til aftensmad var jeg endnu engang lykkelig over min vegetarret med linser fra fryseren.

Aftensmad, salat, tarmkuren

{Det blev til en hel del salater, men det lykkedes mig at variere dem så meget, at jeg aldrig blev træt af dem i 2. uge}

 

DAG 12: Mandag

 

Morgenmad (kl. 7.45)

2 dl skyr med 30 g mandler og en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 æg

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk

Fedt: 1/2 avokado + 2 spsk hummus (Coops fra Superbrugsen)

 

Eftermiddagsnack (kl. 18)

Banan/jordbær-smoothie

 

Aftensmad (kl. 19)

Protein: 100 g grønne linser (fra dåse)

Grønsager: Spidskål, spinat, edamamebønner, ristet grønkål, ovnbagt græskar + sød kartoffel

Fedt: 1 spsk feta

 

Aftensnack (kl. 21)

10 mandler

2 snackgulerødder med hummus (kl. 23)

 

Aktivitet/træning 

1 times reformertræning

8,5 km / 15.518 skridt

 

Noter: 

Jeg følte mig uendelig træt om eftermiddagen og aftenen. Min reformertræning gik godt, men jeg gik kold på sofaen derhjemme. Efter aftensmaden følte jeg mig hele tiden småsulten og efter min aftentur med Frank katipulerede jeg og spiste to snackgulerødder med lidt hummus, fordi der er ikke noget værre end at gå i seng (ægte) sulten. Balancen mellem, hvornår min krop ikke har fået nok energi og hvordan jeg bare har lyst til en snack er stadig lidt svær. Jeg gider ikke sulte mig selv, men samtidig ved jeg også, at jeg faktisk kan opleve en god mæthedsfornemmelse hele dagen med mindre mad end jeg tror/min hjerne forsøger at bilde mig ind.

Frokost, tarmkuren

{Nem, men tilfredsstillende frokost på kontoret}

 

DAG 13: Tirsdag

 

Morgenmad 

2 dl skyr med 30 g mandler og en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 fiskefrikadelle

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk

Fedt: 1/2 avokado + 2 spsk hummus (Coops fra Superbrugsen)

 

Eftermiddagsnack (kl. 15.45)

1 banan og 1 spsk valnødder

 

Aftensmad (kl. 18.40)

Protein: 125 g linser (fra dåse)

Grønsager: Spidskål, ovnbagt græskar + sød kartoffel

Fedt: 1 spsk grøn pesto (Løgismose)

 

Aftensnack (kl. 21)

10 mandler

2 snackgulerødder med lidt hummus

 

Aktivitet/træning 

8,6 km / 14.136 skridt

 

Noter: 

Det gik nemt hele dagen, men fordi jeg var oppe for at møde min nyfødte niece blev nogle måltider (eftermiddagssnack, aftensmad og aftensnack) lidt tidligere end normalt. Jeg havde heldigvis været forudseende og pakket min aftensmad om morgenen, så jeg ikke endte med at spise et eller andet tilfældigt hos mine forældre. Desværre var min portion nok lige lille nok, så da jeg kom hjem kæmpede jeg med følelsen af ikke at være mæt nok til at skulle sove, så jeg tog endnu engang 2 snackgulerødder med lidt hummus, som gjorde tricket.

Aftensmad, tarmkuren

{Varmrøget laks er gået hen og blevet en klar aftenfavorit til en nem salat}

 

DAG 14: Onsdag

 

Morgenmad (kl. 7.30)

2 dl skyr med 30 g mandler og en håndfuld blåbær

 

1 cortado med havremælk to-go

1 kop kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 fiskefrikadelle + 1/2 æg

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød peberfrugt, 1/3 agurk

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Coops fra Superbrugsen)

 

2 kopper kaffe + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 18)

Banan/jordbær-smoothie

 

Aftensmad (kl. 19)

Protein: 125 g varmrøget laks

Grønsager: Spidskål, ærter, ovnbagt sød kartoffel + grønne bønner, ristet grønkål og agurk

Fedt: 1/2 hytteost

 

Vand

 

Aftensnack (kl. 20.45 + 22)

En dåse Cola Zero

10 mandler

 

Aktivitet/træning 

1 time og 15 min. reformertræning

8,8 km / 15.460 skridt

 

Noter: 

På tarmkurens 14. og sidste dag vågnede jeg for første gang og følte mig sulten, så jeg endte også med at spise morgenmad lidt tidligere end normalt. Til frokost var jeg igen ret sulten og glædede mig til kl. 12. Sen eftermiddag begyndte jeg at overveje om jeg skulle tage min eftermiddagssnack som en banan på kontoret inden træning, men valgte at holde ud og få min smoothie derhjemme, når træningen var overstået. Jeg tog i stedet en ekstra kop kaffe og den hjalp. Efter reformer havde jeg det fint og var slet ikke døende. Min aftensmad med varmrøget laks smagte ekstra godt og jeg følte mig dejlig mæt og tilpas. Jeg tror, at jeg vil spise mere laks fremadrettet, når jeg spiser efter tarmkurens principper for det var været nogle af mest tilfredsstillende og mættende måltider jeg har fået i de sidste to uger.

Frokost to-go, Tarmkuren

{En velfortjent frokost to-go efter 1,5 times SUP i kraftig modvind}

 

Hvad jeg har lært den anden uge:

  • Rutiner er min ven og dermed kørte morgenmad og frokost på rutinen i hverdagen og det gjorde det nemt.
  • Stor indkøb af mine favorit grønsager har også gjort aftensmadsprocessen nem og i varmen er det blevet til en del salater med varme elementer inkluderet.
  • Min ‘snyde’ banan/jordbær-smoothie har været helt genial til at give lidt ‘syndigt’ i sommervarmen og så tilmed ikke så snyde-agtig igen. Ret fint kompromis, hvis jeg selv skal sige det.
  • Jeg er blevet besat af ristet grønkål med en smule olie og flagesalt, og har aldrig indtaget så store mængder kål, som de her to uger.
  • En af grundene til at kure ikke dur for mange er det sociale element; derhjemme er det fint at spise sundt, men ude kan det blive svært. Selvom jeg kun endte med at spise mad ude en enkelt gang, så var det vigtigt for mig at kunne gøre netop det. Jeg måtte gå lidt på kompromis med fedtet, så der var lidt mere end kuren foreskriver, men til gengæld undlod jeg at bestille det glas kold rosé jeg drømte om.
  • Jeg vil godt kunne fortsætte med at spise efter tarmkuren, men der skal være plads til at spise ude – også selvom det ikke bliver helt kulhydrat-frit.
  • Jeg har slet ikke spist nogle former for brød, rugbrød, pasta, ris, bulgur, perlespelt etc. da den valgfrie del har været nem for mig at undvære. Jeg har dog spist sød kartoffel som indeholder stivelse.
  • Jeg kan godt blive bedre til at drikke mere om aftenen. Ofte ‘glemmer’ jeg næsten at drikke fra jeg kommer hjem fra job eller træning.
  • Danskvand hjælper ikke med den halsbrænd der har plaget mig on/off de sidste uger, så den måtte jeg skrue ned for igen, selvom jeg troede, at det var en god kilde til at få drukket mere om aftenen.
  • Allervigtigst så gav tarmkuren mig ro i min mave. Den er glad igen og fungerer som den skal. Jeg har ikke haft forstoppelse, været oppustet efter måltider, som jeg ellers har tendens til og så har jeg ikke haft ondt i maven. Den er bestemt ikke så flad, som jeg gerne ville have den, og derfor er min plan at fortsætte med at spise så vidt muligt efter tarmkuren frem til min afgang mod Portugal.
Tags: