Projekt ‘Glad og flad mave’: Opfølgning på 1. uge

juli 27, 2018 at 12:02

Tarmkuren, aftensmad, salat, buddha bowl

Der er gået en uge med mit projekt ‘Glad og flad mave’ og jeg tænkte, at jeg derfor hellere måtte give den opdatering jeg lovede. Det er gået lidt blandet vil jeg sige, faktisk har jeg på en uge oplevet, hvad jeg vil betegne som tre forskellige faser.

 

De første dage synes jeg, at jeg brugte en del tid på hele tiden at tjekke, hvad jeg måtte spise til, hvilke måltider og føltes generelt, at jeg var ret begrænset i mit liv og kost og sult pludselig fyldte en helt del i min bevidsthed.

 

Heldigvis blev jeg vant til retningslinjerne hurtigt og kunne derfor hurtigere lave mine måltider. Madplanen begyndte også at blive mere rutine og det hjalp især, da jeg lavede en stor portion aftensmad, som jeg spiste tre aftener i streg (og en til fryseren, yes!).

 

Den tredje fase ramte jeg for et par dage siden. Hvor jeg i de sidste 7 uger nemt har takket nej til sukker, så begyndte fravalget pludselig at føles svært. Jeg har virkelig cravet is, ikke en lille sodavandsis, men en rigtig is, gerne med det hele og følte mig en smule udenfor det isspisende fællesskab. Mit oprindelige mål var egentlig at være sukkerfri (kage, slik, is etc., ikke frugt) indtil jeg skal tilbage til Portugal, men det må ikke blive for surt, så hvis min craving fortsætter sammen med det flotte sommervejr, så må jeg fejre mine (forhåbentlig vellykkede) 14 dage på tarmkuren med en is.

 

Alt i alt synes jeg dog, at det er gået godt og jeg har haft adskillige øjenåbnere omkring portioner, skjulte kalorier i løbet af en dag og min sult generelt. For at holde styr på processen og stå til regnskab overfor mig selv, har jeg hver dag ført en madlog over, hvad jeg har spist til, hvilke måltider, samt noteret mig, hvordan det er gået mellem måltiderne.

 

I næste uge følger jeg igen op på, hvordan det er gået og giver en lille forsigtig anmeldelse af kuren og om jeg synes, at den har virket efter hensigten. Indtil videre har min mave det i hvert fald meget bedre, og det er det allervigtigste.

Tarmkuren, aftensmad, salat, laks

{Nem og mættende salat med laks til aftensmad}

 

DAG 1: Torsdag

 

Morgenmad (kl. 8)

2 dl kefir + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

1 stort glas te + 1 kop kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 æg

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk (lille)

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Løgismose)

 

1 kop kaffe + 1 stort glas te + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 15.45)

1 banan + 15 mandler

 

Aftensmad (kl. 18.30)

Protein: 125 g laks

Grønsager: Blandede salatblade, snittet spidskål, ovnbagt sød kartoffel og græskar, ærter og edamamebønner

Fedt: 1/2 dl hytteost*

 

Aftensnack (kl. 20)

10 mandler

Vand

 

Aktivitet/træning 

15.541 skridt / 9,6 km

 

Noter: 

Mellem morgenmad og frokost oplevede jeg ingen sult og klarede mig fint til frokost. Til frokost skulle jeg undvære mit elskede rugbrød og chilisauce. Omkring kl. 15 følte jeg mig virkelig sulten og tog en banan og 10 mandler uden at føle den helt store forskel. Måtte distrahere mig selv fra at tænke på min aftensmad og generelle sult med min bog udenfor, men kl. 18 var jeg så sulten, at jeg var nødt til at gå igang med at lave aftensmad. Efter aftensmad var jeg behageligt mæt, men omkring kl 20 var jeg nødt til at tjekke, hvad der var tilladt til aftenssnack, nok mest fordi jeg var så fokuseret på mad og sult, og valgte de 10 mandler. En lang gåtur med Frank hjalp og jeg gik ikke i seng med en følelse af at have et hul i maven.

 

*Jeg orkede ikke tjekke om hytteost egentlig gælder som surmælksprodukt. Det var det jeg havde og jeg elsker hytteost.

Tarmkuren, frokost, salat

{Frokost på jobbet}

 

DAG 2: Fredag

 

Morgenmad (kl. 8)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

1 kop kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1/2 æg + 1 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk (lille)

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Løgismose)

 

1 kop kaffe + et stort glas te + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 16.30)

Banan/jordbær-smoothie* (frossen 1/2 banan, 4 små, frosne jordbær, 1 dl havremælk, 2 tsk usødet kakao + 1 tsk chiafrø)

 

Aftensmad (kl. 19.20)

Protein: 125 g linser

Grønsager: Snittet spidskål, ærter, squash, stegt grønkål, forårsløg, ovnbagt græskar + grønne bønner

Fedt: 1/2 dl hytteost

 

Aftensnack (kl. 21)

10 mandler

 

Aktivitet/træning 

15.944 skridt / 9,8 km

 

Noter: Igen var jeg ikke sulten mellem morgenmad og frokost. Eftermiddagen forløb også uden kvaler, tog en stor kop te på jobbet. Da jeg kom hjem lavede en min yndlings banan/jordbær-smoothie, og var slet ikke dødende til aftensmad, jeg kunne godt have spist senere, men følte mig lidt snacky.

 

*Jeg konverterede den tilladte snack ‘banan + 10 nødder’ til 1/2 banan + jordbær tilsat min 1 dl tilladte mælk om dagen, som jeg ikke bruger i min kaffe. Ikke helt efter kurens foreskrifter, men indenfor rammerne, tænker jeg.

Tarmkuren, frokost, salat, æg

{Picnicsalat på græsset med næstennaboen}

Tarmkuren, morgenmad, scrambled eggs med grønsager

{Scrambled eggs med spidskål, squash og hytteost til morgenmad}

 

DAG 3: Lørdag

 

Morgenmad (kl. 10.50)

2 æg til scrambled eggs med snittet spidskål, squash og forårsløg + 50 g hytteost.

 

1 cortado med havremælk + 1 americano + vand

 

Frokost (kl. 14)

Protein: 1 1/2 æg

Grønsager: Spidskål, blandede salatblade, grønne bønner, stegt grønkål + squash, ærter, rød peber og gulerod.

Fedt: 2 spsk hummus (Løgismose) + 25 g feta

 

Vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 18.30)

Banan/jordbær-smoothie

 

Aftensmad (kl. 19.30)

Karrygryderet (4 portioner, dag 1)

Protein: ca. 60 g linser

Grønsager: Dåsetomat, gulerod, sød kartoffel, selleri, blomkål

Fedt: 1/4 dåse kokosmælk + klat creme fraiche

 

Aftensnack (kl. 22)

10 mandler

 

Aktivitet/træning 

Stram op

15.430 skridt / 8,8 km

 

Noter:

Jeg var ikke sulten da jeg vågnede, så tog til Stram op og spiste først efter træning. Det gik fint nok. Min frokost blev derfor også indtaget sent, og jeg var egentlig ret sulten, men følte mig også ovre salat på det tidspunkt. For at undgå endnu en salat, lavede jeg en stor portion af min alleryndlings karryret fyldt med grønsager efter den tilladte liste til aftensmad. Den gjorde tricket. Om aftenen begyndte jeg dog igen at fokusere på potentiel sult uden at jeg faktisk var rigtig sulten, mere tanken om jeg nu var mæt (nok).

Tarmkuren, karryret med grønsager og et klat creme fraiche

{Verdens bedste karryret med linser, sød kartoffel, og blomkål}

 

DAG 4: Søndag

 

Morgenmad

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe med et skvat havremælk

 

Snack (kl. 16.40)

10 valnødder

Vand

 

Frokost (kl. 17.10)

Protein: 100 g kikærter

Grønsager: Spidskål, rød peber, grønne bønner, stegt grønkål

Fedt: Sesamfrø + 1 spsk grøn pesto (Løgismose)

 

1 kop kaffe med et skvat havremælk

 

Aftensmad (kl. 21)

Karrygryderet (4 portioner, dag 2)

Protein: ca. 60 g linser

Grønsager: Dåsetomat, gulerod, sød kartoffel, selleri, blomkål

Fedt: 1/4 dåse kokosmælk + klat creme fraiche

 

Vand

 

Aktivitet/træning 

1 times cardiotræning i fitten

Cykle til/fra Amager Strandpark

2 timers SUP

15.724 skridt / 9,9 km

 

Noter:

Igen trænede jeg inden morgenmad og det gik egentlig helt fint. Jeg begynder at indse, hvor tit/meget jeg har tendens til at tro jeg skal spise for at holde mig kørende kontra, hvornår jeg rent faktisk er sulten/bør spise. Efter træning var jeg dog sulten. Jeg spiste en hurtig morgenmad og drak to kopper kaffe, inden jeg cyklede ud til Kajakhotellet og stod på SUP i knap 2 timer. De andre fik en is bagefter, men jeg takkede nej og det var faktisk nemt nok. Min frokost blev først kl. 17.10, da vi endelig sad ned, men jeg havde været smart og havde pakket en god, stor portion salat + køleelement, så jeg ikke blev fristet af strandmad eller gik helt sukkerkold. Jeg var så træt, da jeg var hjemme igen ved 19-tiden, at jeg var nødt til at tage en kop kaffe. Min aftensmad blev derfor også indtaget sent, men jeg sendte mig selv en kærlig tanke for at have min yndlingsret klar i køleskabet.

Tarmkuren, frokost, salat

{Strandfrokost}

 

DAG 5: Mandag 

 

Morgenmad 

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 æg

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk (lille)

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Løgismose)

 

1 kop kaffe, et stort glas te + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 17)

1 banan + 10 valnødder

 

Aftensmad (kl. 19.30)

Karrygryderet (4 portioner, dag 3)

Protein: ca. 60 g linser

Grønsager: Dåsetomat, gulerod, sød kartoffel, selleri, blomkål

Fedt: 1/4 dåse kokosmælk + klat creme fraiche

 

Aftensnack (kl. 21)

En god håndfuld blåbær

 

Aktivitet/træning 

18.571 skridt / 9,7 km

 

Noter:

For første gang var jeg sulten mellem morgenmad og frokost, så min mave ligefrem knurrede. Om eftermiddagen følte jeg mig sulten igen, da jeg kom hjem fra job, men en banan + nødder hjalp. En god lang gåtur med selskab hjalp også til at udskyde min aftensmad til kl. 19.30.

Tarmkuren, banan/jordbær-smoothie med havremælk

{Mit bedste skødst mod istrængen – frossen banan, jordbær med havremælk og raw kakaopulver}

 

DAG 6: Tirsdag

 

Morgenmad (kl. 8)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1/2 æg + 1 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk (lille)

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Coops fra SuperBrugsen)

 

1 kop kaffe + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 16.30)

Banan/jordbær-smoothie

Vand

 

Aftensmad (kl. 19.30)

Protein: 100 g røget laks + 25 g kikærter

Grønsager: Blandede salatblade, stegt grønkål + blomkål, grønne bønner og asparges

Fedt: 1 spsk feta

 

Danskvand med citron

 

Aftensnack (kl. 22)

En god håndfuld blåbær

 

Mere danskvand med citron

 

Aktivitet/træning 

Lille svømmetur

14.589 skridt / 7,9 km

 

Noter: 

Formiddagen gik igen nemt, men om eftermiddagen var jeg træt og sur i varmen, min eftermiddags-smoothie hjalp på sagen og holdte mig fint kørerende til aftensmad. Jeg fik lidt mavekneb efter min aftensmad og overvejer om det kunne skyldes aspargesene.

Tarmkuren, tun, salat

{Ugens kedeligste aftensmad}

 

DAG 7

 

Morgenmad (kl. 7.45)

2 dl skyr + 30 g mandler + en håndfuld blåbær

 

2 kopper kaffe + vand

 

Frokost (kl. 12.15)

Protein: 1 1/2 fiskefrikadelle (Levevis)

Grønsager: 3 mellemstore gulerødder, 1 rød snackpeber, 1/3 agurk (lille)

Fedt: 1/2 avokado + 1 spsk hummus (Coops fra SuperBrugsen)

 

1 kop kaffe + vand

 

Eftermiddagsnack (kl. 17.45)

Banan/jordbær-smoothie

 

Aftensmad (kl. 18.50)

Protein: 170 g tun (en dåse)*

Grønsager: Blandede salatblade, spidskål, edamamebønner og forårsløg

Fedt: 1/2 hytteost + 1 tsk grøn pest0 (Løgismose)

 

Aftensnack (kl. 22)

En håndfuld blåbær

 

Danskvand med citron

 

* Listen foreskriver 200 g tun, så jeg freestylede og tog hytteost + lidt pesto, som erstatning for de manglende protein + til den sunde fedt del.

 

Aktivitet/træning 

1 times reformertræning

13.795 skridt / 7,4 km

 

Noter: 

Min mave knurrerede inden frokost, men eftermiddagen forløb fint og jeg tog til reformer uden at tage en eftermiddagssnack inden (ville hellere nå hjem og få min banan/jordbær-smoothie). Det var nok ugens kedeligste aftensmad, så det var langt hårdere at takke nej til is, mens de andre nød deres italienske gelato i sommervarmen.

Tarmkuren, aftensmad, salat, laks

Hvad jeg har lært den første uge:

 • Jeg har klart følt mig begrænset socialt, fordi jeg ikke bare lige kunne hente mad eller spise hvad jeg normalt plejer, men fordi det kun er en begrænset periode, at jeg skal spise så ‘striks’, så går det nok.
 • Jeg har følte, at jeg skulle købe ind hele tiden, men virkeligheden har det nok ikke været mere end jeg plejer. Der er dog blevet slæbt grønsager hjem i store mængder for variationens skyld.
 • Jeg har haft det lidt svært med, at linser og kikærter gælder som protein, ikke fordi jeg normalt spiser meget andet protein, men fordi jeg normalt ikke vejer, hvor mange gram linser der er i min salat og ikke også kunne tage f.eks. hytteost.
 • Jeg valgte også hurtigt at splitte ting op, så jeg f.eks. har taget 1/2 avokado + 2 spsk hummus til frokost i stedet for enten en hel avokado og 4 spsk hummus. Jeg orker ikke være helt stringent og har navigeret mest muligt i listen over madvarer fra de forskellige grupper.
 • Generelt har jeg syntes, at det var kedeligt og lidt irriterende at skulle veje madvarer, men til gengæld har jeg lært, hvor lidt feta 25 g er.
 • Det betyder meget for, hvor nemt/besværligt jeg synes projektet er, hvis min aftensmad er klar til flere dage og ikke kun består af salat.
 • Min eftermiddagssnack bestående af banan/jordbær med havremælk og raw kakaopulver hjælper virkelig mod istrangen, så selvom den ikke er helt ‘lovlig’ ifølge eftermiddagssnacklisten, så er den guld værd for mig.
 • Skyr med mandler og blåbær er klart den hurtigste og mest overskuelige af de fire morgenmadsvalgmuligheder for mig om morgenen inden job.
 • Frokosten er også nemmest, hvis den bare kører lidt på rutinen. Det eneste jeg egentlig har vekslet mellem er om min protein-del har været æg eller fiskefrikadelle.
 • En gåtur (særligt med en anden) kan virkelig fjerne fokus fra et forestående måltid (oftest aftensmaden) og appetitregulere, så jeg ikke føler jeg er døende mellem sen eftermiddag og aftensmadstid.
 • Jeg kan godt træne på tom mave til trods for, at jeg altid sørger for at spise (lidt) inden morgentræning eller tage en banan inden eftermiddagstræning.
 • På grund af varmen og generel manglende lyst, har jeg ikke trænet så meget som jeg gerne ville have, mens jeg har spist efter tarmkuren, men jeg har fået gået mine 15.000 skridt (næsten) hver dag og noget fysisk aktivitet er det da også blevet til.