Guide til Amsterdam: Se, shop og spis

maj 22, 2018 at 19:01

Amsterdam, King's Day, Koningsdag

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam

Amsterdam

Mook Pancakes, Amsterdam

Amsterdam

Dignita, breakfast, morgenmad, Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam, pomfritter

Amsterdam, tram, sportvogn

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam

Nu har jeg været i Amsterdam to gange på kort tid, i november og igen her i april/maj, og selvom jeg på ingen måde er ekspert, så jeg har et par solide tips til, hvor du skal spise og shoppe og hvad du skal se. Der er flest madtips, man skal jo kende sine prioriterer, og min rejseprioritet er klart gode madoplevelser. De behøver ikke at være dyre eller fancy på nogen måder, men god mad i hyggelige omgivelser. Både denne og sidste gang spiste jeg generelt godt.

 

Amsterdam er en virkelig fin by. Den minder om et miks mellem Paris og København. De små brostensbelagte gader, kanalerne, der vitterligt ligger i hele byen og alverdens lækre spisesteder og masser af gode shoppingmuligheder. Amsterdam er ikke så stor, du kan nemt gå rundt til det meste, eller hoppe på sporvognen, hvis du bliver træt, og så har den en skøn afslappet stemning, der er ingen der har alt for travlt som i andre storbyer.

 

Inden mine to genbesøg i efteråret og nu her til foråret var jeg sidst i Amsterdam på skoletur i 8. klasse, så det var på høje tid at komme tilbage og udforske den charmende by igen. Nu er jeg så heldig, at en af mine søde veninder er flyttet derned for et job, så det er jo en oplagt grund til komme afsted. Selvom jeg lige har været der to gange, pønser jeg allerede på en sensommertur, måske i kombination med Brugge eller Ghent i Belgien.

Maoz Vegetarian, falafel, pita, Amsterdam

Los Pilones, Amsterdam, mexicansk

The Avocado Show, Amsterdam

{En insta-darling – The Avocado Show}

Da Portare Via, Pizza, Amsterdam

King's Day, pomfritter, Anso, Amsterdam

Mook Pancakes, breakfast, morgenmad, Amsterdam

De Kaas, Amsterdam

{Den bedste spiseoplevelse længe på Restaurant De Kas}

 

{SPIS} 

 

HUMMUS BISTRO D&A (Westerstraat 136) – Den lille restaurant serverer nogle seriøst lækre mellemøstlige retter. Vi delte en masse forskellige retter (shakshuka, hummus med falaffel og bagt aubergine) og gik stopmætte og glade derfra.

 

RESTAURANT DE KAS (Kamerlingh Onneslaan 3) – Uden tvivl det allerbedste måltid jeg har fået i Amsterdam – og måske generelt på en restaurant nogensinde. De dyrker næsten alt ting selv og menuen er bygget op og grønsager, faktisk var kun en af retterne med kød. Vi gik all in med vinmenu, ost og dessert, men retterne var hovedattraktionen. Virkelig, virkelig lækkert! Husk at bestille bord!

 

PLUK AMSTERDAM (Reestraat 19) – Hyggeligt morgenmads- og frokoststed, der serverer pæne retter i flotte omgivelser. Min veninde prøvede deres Glitter Galaxy Bowl, mens jeg fik en Smashed Avocado. De sælger i øvrigt en masse fine bolig- og køkkenting i caféen.

 

DE HALLEN (Hannie Dankbaarpassage 47) – Som Papirøen er De Hallen et stort madmarked med et bredt udvalg af forskellige stader. Vi var tre, der delte et par tacos og burgere, og alt smagte virkelig godt.

 

LOS PILONES (Kerkstraat 59/63)  – Den lille hyggelige mexicanske restaurant havde jeg læst om på en mexicansk blogger bosat i Amsterdams blog. Vi delte deres tacos (som var gode, omend ikke de bedste jeg har prøvet) og drak os gennem deres margaritas, som også var skønne.

 

THE AVOCADO SHOW (Daniël Stalpertstraat 61) – Ret hypet Insta-darling med lyserøde veloursofaer, neonskilt og en levende, grøn plantevæg og et menukort dedikeret til avokado. Heldigvis kom vi til med det samme (der kom dog en længere kø, mens vi sad der) og maden levede bestemt op til forventningerne. Både deres trøffel- og rødbedehummus toasts og matcha-pandekager smagte skønt.

 

MOOK PANCAKES (De Clercqstraat 34) – Mook er kendt for sin menu bestående af (næsten) kun pandekager i alverdens afskygninger i både den søde og salte variant. Jeg fik The G.O.O.D Morning Deluxe, mens min veninde fik The Paid in Full, begge var gode, store portioner, så kom sulten.

 

MARQT (Flere lokationer, bl.a. Wolvenstraat 32, Overtoom 21, Haarlemmerstraat 165) – Et virkelig lækkert luksus-supermarked a la Whole Foods, som har alverdens lækkerier og delikatesser. Jeg købte en quinoasalat og en grøn juice, da jeg en eftermiddag havde brug for noget hurtigt og sundt, inden jeg skulle mødes med min veninde.

 

DA PORTARE VIA (Flere lokationer, bl.a. Leliegracht 34HS) – Meget muligt den bedste vegetarpizza jeg har fået. I hvert fald rigtig, rigtig god (Boscaiola hed den) og lavet af italienere. Køb din pizza og sæt dig udenfor på bænken og kig på bådene der sejler forbi i kanalen.

 

DIGNITA (Nieuwe Herengracht 18a & Koninginneweg 218) – Inde bag Amsterdam Hermitage-museet gemmer den fine café sig. Med panoramavinduer ud til museets have er det næsten som at sidde udenfor og spise. Jeg havde brug for noget grønt, så jeg bestilte deres squash- og kikærtefritters med grillet halloumi, en grøn juice og espresso macchiato. Virkelig lækkert og sød betjening.

 

LOT SIXTY ONE – Den lille kaffebar ved, hvad de laver. Her fik jeg en dejlig cortado med havremælk lavet af en rutineret australsk fyr.

 

MAOZ VEGETARIAN (Flere lokationer, bl.a. Leidsestraat 85) – Maoz serverer måske det bedste pitabrød med falaffel jeg har fået. For 5,5 € får du udleveret din pitabrød inkl. falafler og så kan du ellers selv fylde på med forskelligt salatfyld, syltede chilier og dressing.

The Avocado Show

d&a Bistro, Amsterdam

{Libanesisk festmåltid på Hummus Bistro D&A}

Dignita, breakfast, morgenmad, Amsterdam

Marqt, supermarked, Amsterdam

Los Pilones, Amsterdam, mexicansk

{SHOP} 

 

EPISODE (Flere lokationer, bl.a. Spuistraat 96) – Amsterdams vintage game er stærkt. En af byens kendte vintagekæder er Episode, som vitterligt ligger ud over hele byen. De har en flot kureret indhold opdelt efter beklædningsdel, lige til at gå på opdagelse i. Jeg fandt adskillige gode ting i den på Spuistraat tæt på Hovedbanegården.

 

KILO (Flere lokationer, bl.a.Waterlooplein 189) – Kilo er endnu en sjov vintagekæde i Amsterdam, hvor konceptet er, at prisen fastsættes alt efter vægten deraf navnet. Ligesom Episode er Kilo også gode til at udvælge deres tøj, så det ser lækkert og indbydende ud.

 

BY POPULAR DEMAND (Raadhuisstraat 2) – Den fineste dimsebutik med alverdens fine ting til dit hjem og børneværelset. Under min tur i november købte jeg ‘tak fordi du passede Frank’-gaver til min kollega og et fint kanalhus til fyrfadslys til både mig og min stedmor, som også blev del af sidste års kalenderlysdekoration.

 

KO CONCEPTSTORE (Wolvenstraat 9) – I KO finder du alt dit designelskende hjerte måtte begære. Der er vitterligt så mange fine ting, at det er umuligt at vælge. Der er også en smule søde legesager, bøger og tøj til børn og accessories som sko og smykker til kvinder.

 

WE ARE LABELS (Flere lokationer, bl.a. Raadhuisstraat 46-50) – Den lækreste butik fyldt med lækkert tøj, sko og smykker. De har både masser af dame- og herretøj.

Moco Museum, Amsterdam, Museumsplein, Banksy Exhibition

{Sej Banksy-udstilling på Moco Museum}

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam

Kanalrundfart, Amsterdam

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam, tulipaner

{BESØG/NYD/OPLEV} 

 

DE 9 SRAATJES (De 9 gader) – De 9 gader danner rammen om Amsterdams gamle centrum. Her finder du vintagebutikker, specialbutikker og hyggelige caféer. Det er området, hvis du gerne vil tulle rundt og nyde Amsterdams helt særlige charme langs kanalerne.

 

MOCO MUSEUM (Honthorststraat 20) – På Museumsplein ligger flere af Amsterdams mest berømte museer – Rijksmuseum, Van Gogh Museum og designmuseet Stedelijk Museum, men der ligger også det mindre kendte museum Moco (MOdern COmtemporary Museum), som er en lille perle. Her kan du se en spændende udstilling med street art-kunstneren Banksy og Pop Art-mesteren Roy Lichtenstein.

 

KEUKENHOF – Keukenhof er verdens største forårshave og har kun åbent 8 uger om året fra midt marts til midt maj, mens tulipanerne blomstrer. Hvis du ikke har hørt om den verdensberømte have før, så kan den bedst beskrives som Disneyland for pensionister. Vi tog en direkte ud derud fra A’dam Lookout, køreturen tager en lille time og du kan nemt bruge 1,5-2 timer på at udforske den smukke have.

 

KANALRUNDFART – Begge gange jeg har været i Amsterdam fornyligt, har vejret desværre ikke været til en kanalrundfart, men næste gang vil jeg gerne se og høre mere om byen fra de små hyggelige kanaler. Mange af bådene afgår fra centralstationen.

 

VONDELPARK – En hyggelig, pæn park tæt på Museumsplein, hvor det er oplagt at gå en tur igennem eller endda holde en lille picnic, hvis vejret tillader det.

Vondelpark, Amsterdam

{Vondelpark}

Moco Museum, Museumsplein, Amsterdam

Keukenhof, Lisse, Amsterdam, tulipaner

Amsterdam, kanalerne, cykel

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam, tulipaner

Amsterdam

De Kaas, Amsterdam, østers

{De bedste østers på De Kas}

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam, tulipaner

Keukenhof, blomsterpark, Lisse, Amsterdam

Amsterdam