Søndag på sofaen: Kropstema på DR

april 15, 2018 at 19:42

Line fikser kroppen, DR

Programmet ‘Petra elsker sig selv’ ændrede noget for mig, pludselig blev jeg pinlig bevidst om uhensigtmæssige mønstre og travelige tanker om mit eget hylster. Jeg var måske ikke Petra-slem, men slem nok. Med programserien fulgte en sund omkalibrering af min hjerne fra at fokusere på, hvad der ikke var godt nok/slapt/tykt/tyndt/stort/småt/etc. til hvor sund, stærk og sej min krop er. I stedet for at pille den ned, taler jeg den op. Det vil jeg forsøge at skrive mere om, men nu skal det handle om, hvad du skal se på sofaen i aften.

 

Efter programmet om Petras jagt på at slutte fred med sin krop, har jeg cravet flere lignende programmer med fokus på sunde idealer og kropspositivisme. Jeg synes både, at emnet er spændende, men også virkelig, virkelig vigtigt. Heldigvis er DR særdeles leveringsdygtige, så hvis du også synes, at kropstema og -idealer er spændende, så har jeg nogle gode bud til dig. Under temaet ‘Helt perfekt: Når god ikke er god nok’ finder du nemlig adskillige velproducerede danske og udenlandske programmer på DR TV.

 

Line fikser kroppen – En norskproduceret serie om Line, der lidt ligesom Petra, gerne vil have det bedre med sin ikke-model-tynde krop. Hvert afsnit udforsker hun en ny kropsdel og forsøger at slutte fred med sine egne komplekser, mens hun også undersøger andre kvinders helt almindelige kroppe.

 

Gennemsnitlig krop – I gennem otte afsnit undersøger DR3 danskernes gennemsnitlige kroppe og leverer forskelligt fakta om, vores kroppe og kropsidealer. Du kommer således igennem alt fra håret og stemmen til røven og maven. Det er sjovt og underholdende krydret med interessante statistikker og personlige historier fra helt almindelige medvirkende danskere.

 

De perfekte piger – Jeg har før tippet om serien, men den er altså et kig værd. Fire helt almindelige unge piger kæmper med deres selvbillede og et evigt forsøg på at fremstå perfekt. Programserien handler ikke kun om kroppen, men lige så meget om et umenneskeligt forventningspres de her piger lægger på dem selv og hvordan sociale medier er med til at øge presset.

 

Kan jeg blive perfekt? – Hvis du ser udover den (i min smag) for poppede intro, så er dokumentarserien om den 19-årige, australske Maddy bestemt værd at se. Hun har aldrig har trænet nævneværdigt, gået meget med makeup, prøvet at farve sit hår eller i øvrigt gået vanvittigt op i sit udseende, og nu sætter hun sig for at forsøge at blive perfekt ved at følge de slankekure, træningsprogrammer og skønhedsbehandleringer hendes kendisidoler sværger til. Hver uge kaster hun sig ud i en ny sindssyg, restriktiv kur, et hårdt træningsprogram og forsøger sig med en ny skønhedsbehandling, alt sammen for efter 10 uger at stå foran sine venner og familie og håbe, at de vil se på hende som perfekt. Hendes udvikling er både tankevækkende og hjerteskærende.