Æblekage med marcipan og crumble på toppen

oktober 25, 2017 at 16:34

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Findes der noget bedre end en krydret æblekage i ovnen og et køkken, der dufter af søde æbler og varme toner af kanel og kardemomme? Det skulle da lige være at spise selvsamme kage, når den er kølet af.

 

Jeg havde helt kommet fra at dele opskriften på denne skønne æblekage med marcipan og crumble på toppen, som jeg serverede for min veninde, som dessert efter min yndlingspizza med græskar. Den perfekte efterårsmenu, hvis jeg selv skulle sige det. Vi to piger kunne ikke spise den hele, faktisk spiste vi kun den lille af de to kager, så derfor kom resten med på job dagen efter, hvor den også faldt i god jord hos mine kollegere.

 

Jeg bagte kagen med æbler jeg selv havde plukket på fællesarealet bag mine forældres hus, de træer har bare de bedste æbler. Det resulterede i en ny kagefavorit; svampet, krydret, aromatisk med et lille bid fra crumblen på toppen. Det er et sikkert efterårshit!

 

{ÆBLEKAGE MED MARCIPAN OG CRUMBLE}

8-10 personer

 

Kagedej

2 æg
200 g sukker
100 g revet marcipan
1/2 vaniljestang, kornene heraf
150 g smør, blødt
225 g hvedemel
1 1/2 tsk bagepulver
2 tsk kardemomme
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
200 g æbler (ca. 3 stk), revet

Evt. 1 æble, skiver

 

Crumble**

100 g smør, blødt

75 g havregryn

50 g rørsukker

50 g mandler, groft hakket

1 tsk kanel

1 kanel kardemomme

 

Tilbehør

Creme fraiche rørt op med vanilje

 

  • Forvarm ovnen til 170 grader på varmluft.
  • Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen.
  • Riv marcipan og æble på et rivejern.
  • Tilsæt revet marcipan, æble og smør i blandingen.
  • Kom mel, bagepulver, kardemomme, kanel og salt i en skål for sig.
  • Bland de to skåles indhold sammen.
  • Smør springformen* med smør eller brug bagepapir for en mere rustik kant og hæld dejen i formen.
  • Eventuel – snit et æble i både og pres dem ned i dejen, så de ligger fint i toppen.
  • Bland smør, havregryn, rørsukker, hakkede mandler med kanel og kardemomme.**
  • Fordel crumblen over hele kagen.
  • Bag kagen i ca. 45-50 minutter. Stik en nål, hvis den kommer ren op, er den færdig.
  • Server med creme fraiche rørt med vanilje eller som den er.

 

*Jeg kunne ikke finde min alm. springform på 28 cm, så jeg brugte i stedet en på 19 cm (størrelsen på kagen på billedet) og på 14 cm til en lille ekstra kage.

**Crumblen kan undlades og bare lade kagen være toppet med æbleskiverne.

 

TIP: Kagen kan sagtens bage en dag eller to i forvejen.

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Æblekage med marcipan og crumble på toppen

Æblekage med marcipan og crumble på toppen