Sukkerfriuge (eller fire dage)

maj 1, 2017 at 08:05

Bland-selv-slik

Det er mandag morgen og jeg har taget en beslutning. Sørme så. Det ligner mig ellers ikke at tage beslutninger inden tirsdag, men solen skinner og jeg har besluttet mig for, at i dag skal være en god dag. Hopsa, hele to beslutninger inden frokosttid.

 

Jeg har oplevet, at jeg har haft lidt svært ved at spise ordenligt på det seneste, ikke kun at jeg har spist slik og lækre (usunde) ting, det må jeg som sådan altid gerne, men jeg har ikke prioriteret mine grundmåltider godt nok. Som jeg er blevet ældre, har jeg bemærket, hvordan jeg kan blive rigtig skidt tilpas og få mega meget kvalme, hvis jeg ikke sørger for at spise ordenligt. Og med ordenligt mener jeg alle de gode ting der holder mit blodsukker stabilt og ikke giver for store udsving.

 

For eksempel lørdag morgen gik jeg til bageren i trist regnvejr og købte en müeslibolle og en tebirkes. Jeg smurte min bolle med smør, ost og en klat hindbærsyltetøj og indtog den i min vindueskarm med en kop kaffe. En times tid senere gik jeg ud og hentede tebirkesen. Der gik ikke lang tid før jeg bemærkede, at jeg faktisk ikke have det særlig godt i min krop; jeg havde småkvalme, var utilpas, følte mig træt og ugidelig. Klokken var 13 og jeg havde kun indtaget (semi)hvidt brød og en tebirkes. Jeg følte mig ikke sulten, havde for meget kvalme til at rigtig føle sult, men fra tidligere erfaringer vidste jeg, at der kun var et at gøre; spise noget rigtig mad. Så jeg fik ud og tog et stykke rugbrød med en fiskefrikadelle, skrællede en gulerod og kom en klat hummus ved. Jeg skulle lidt tvangsfodre mig selv, men en halv times tid efter havde jeg det bemærkelsesværdigt bedre.

 

Der har været flere lignende episoder, hvor jeg har snacket tomme kalorier og senere så ikke følt mig rigtig sulten og så bare fortsat med at småsnacke af svingende kvalitet (knækbrød med hvidløgsost eller peanut butter og æble, chiafrøbolle med smør, lidt mandler, havregryn) i stedet for at lave et godt måltid, der mættede og indeholdte faktiske vitaminer.

 

Og det er netop den type situationer jeg gerne vil undgå, derfor vågnede jeg i morges og besluttede, at denne uge altså skulle være sukkerfri: Ingen slik, kage eller snacks. Men så kom jeg i tanke om, at jeg flyver til London på fredag, så det bliver fire dage helt uden sukker. Man skal jo også starte et sted, ha!

 

Samtidig har jeg meldt mig til fire hold de næste fire dage. Min erfaring er, at det er meget nemmere for mig at træffe sunde valg, hvis jeg har trænet (særligt hårdt) samme dag. Jeg føler ikke den samme lyst til hverken pizza, burger eller slik efter en times Puls/Styrke. Det er som om min hjerne ikke synes, det er værd at annullere min krops hårde arbejde med det samme.